Olav Mol: "Dit zijn wel heftige potjes autoracen"

SI202110250063_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen won de Grand Prix van Amerika na een spannend gevecht met Lewis Hamilton. De Brit pakte bij de start de leiding over van de Nederlander, maar door een agressieve strategie van Red Bull wist Verstappen alsnog te winnen. Formule 1-commentator Olav Mol sprak met Grand Prix Radio en liet zijn licht schijnen op de spannende race.

Verstappen startte vanaf pole, maar verloor al in de eerste bocht de leiding aan Hamilton. Verstappen bleef in de buurt van de Brit, maar had niet de snelheid om hem ook in te halen. Verstappen ging eerder naar binnen dan Hamilton om een undercut te plaatsen en om zo weer aan de leiding te komen. Dat lukte en zo lag de Nederlander weer aan de leiding. Maar ook bij de tweede ronde pitstops koos de Nederlander ervoor om als eerste van de twee naar binnen te gaan. Olav Mol kon die agressieve strategie wel waarderen van Red Bull. "Ik vond de beslissing om met een undercut aan de leiding te komen en daarna de beslissing om als eerste naar binnen te gaan, zodat de concurrentie geen undercut kon doen echt briljant. Het was heel gedurfd."

Max Verstappen / COTA / Grand Prix van Amerika / Red Bull
Foto: Red Bull Content Pool (Darron Cummings / Getty Images)

Pole position naar linksvoor

De strategie was natuurlijk niet gekozen uit luxe. Het was allemaal een gevolg van de start, waarna Hamilton de leiding overnam van Verstappen. Dat Hamilton beter weg was vanaf P2 is geen toeval, want de afgelopen jaren nam de nummer twee op de startopstelling vaker de leiding over. Daarom zou Mol ook zijn voor een pole position aan de andere kant van de baan. "Ik zou zelf kiezen om op deze baan de pole position op linksvoor te hebben. Het blijkt al uit vier van de laatste vijf wedstrijden hier dat degene die als tweede startte de leiding overnam in de eerste bocht. Wat mij betreft moet daarom ook de pole position naar links."

Wereldtitel

Dankzij een agressieve strategie van Red Bull kwam Verstappen alsnog voor Hamilton en na een spannend slotstuk waarin Hamilton nog heel dicht bij de overwinning kwam, wist Verstappen toch de koppositie vast te houden. "Dit zijn wel heftige potjes autoracen", vertelde Mol. "Als je wat meer ziet en wat meer informatie hebt met sectortijden, denk je de hele tijd: het zal toch wel, het zal toch niet. Maar echt ongelooflijk knap gedaan."

Met deze overwinning is Verstappen ook goed op weg naar zijn eerste titel in de Formule 1. Met nog vijf races te gaan staat hij twaalf punten voor op Hamilton en er lijken nog minstens twee Red Bull-circuits aan te komen (Mexico en Brazilië). Mol vindt het nu nog koffiedik kijken om te zeggen wie er kampioen gaat worden. "Maar", zegt hij, "er komen nu drie races aan waarvan Red Bull er twee zou moeten kunnen winnen. Dan denk ik dat Max wel de goede kant op gaat."

Lees ook: Verstappen wint GP van Amerika na spannend gevecht

Lees ook: Olav Mol: “Keuze pitstop moet altijd bij coureur liggen”

Lees ook: Max Verstappen: “Laatste ronden waren leuk”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden