SI202105090723_hires_jpeg_24bit_rgb

Olav Mol noemt het gevecht tijdens de Grand Prix van Spanje tussen Mercedes en Red Bull Racing 'tekstboek tactiek'. Daarnaast gaf Mol in een korte terugblik tegenover Grand Prix Radio aan dat hij denkt dat de teams in het middenveld tactisch anders moeten gaan nadenken om in te punten te finishen. 

"Tekstboek tactiek, zo zou ik het willen noemen", begint Mol zijn terugblik op de zondagmiddag verreden race op Circuit de Barcelona-Catalunya. "Deze wedstrijd liet het heel duidelijk zien, ook omdat beide teams vooraan zo duidelijk over de boardradio riepen dat ze wel wisten hoe het zich zou ontvouwen."

Op het moment dat Lewis Hamilton deed wat hij deed riep Red Bull al, 'dit wordt Hongarije all over again', dat hebben ze al eens eerder meegemaakt. De snelheid die Lewis in de Mercedes op de gele band had was echt bizar, daar kon Max niet aan tippen. Verstappen riep later natuurlijk ook wel dat hij op de rode band ook niet harder kon.

"Ik had nog even de hoop dat Verstappen dacht, ik heb zes seconden, ik spaar mijn banden uit en als hij dichterbij is ga ik zijn snelheid kopiëren om in gevecht te blijven", gaat Mol verder. "Maar hij heeft echt, echt alles eruit moeten rijden. Dan klinkt het hard en moeilijk, maar hij is open en eerlijk, het is de waarheid, 'we zijn niet snel genoeg', zegt Verstappen dan ook na de race."

Hamilton op zijn aller-, allerbest

"Die constatering is hard, maar ik heb wel hoop. We weten allemaal, als je in Spanje in sector 3 goed bent, ben je in Monaco ook goed. Alleen zien we inmiddels dat Hamilton zoveel extra heeft, nu hij zo gepusht wordt door iemand anders dan zijn teamgenoot. Max haalt wel het beste in Lewis naar boven."

M266796-scaled-e1620496722641-700x429
Foto: Mercedes AMG F1 / LAT Images

"Je hoeft geen fan van Lewis Hamilton te zijn om te zien dat hij op zijn aller-, allerbest is. We realiseren het misschien nog niet, maar hij heeft de allerbeste seizoensstart van ál zijn kampioenschappen. Dan weet je ook dat Hamilton de laatste jaren, meer dan we gedacht hadden, redelijk makkelijk naar allerlei kampioenschappen reed."

Hamilton en Verstappen foutloos

Olav Mol geeft tevens aan dat er op dit moment geen betere coureur is en dat het vooral om de combinatie 'mannetje / auto' gaat. "Die combinatie is bij Mercedes beter dan bij Red Bull. Ik denk dat er bij Red Bull nog wel wat uit de auto te halen valt, want ze hoeven niet te twijfelen of Verstappen het rustig aan doet in zijn Formule 1-auto. Ik denk dat het van ronde één tot ronde 66 in dit geval zo is dat Verstappen tot aan de finishlijn gas blijft geven, die gaat nooit eerder van zijn gas."

"Zowel Verstappen als Hamilton heb ik geen fout zien maken", vervolgt Mol. "Nergens een blokkerend wieltje. Eén keer Lewis op de kerbstone, maar dat is geen fout. Echte fouten zag je ze gewoon niet maken, dat is wel bijzonder hoor. Het gevecht tussen die twee is toplevel Formule 1. Het blijft een gevecht, ook als Max er dicht achter zit."

Druk er bij Red Bull Racing op houden

Mol denkt wel dat de druk er bij Red Bull Racing op gehouden moet worden. "Er moet wel tussen nu en drie wedstrijden weer een overwinning komen, anders heeft Hamilton straks een marge opgebouwd van een overwinning en dan kan hij rustig denken; ik ga wel achter Verstappen aanrijden, dan loopt hij zeven punten in, veel plezier ermee. Dat moeten we ook weer niet hebben."

"Het is voor ons allemaal belangrijk, dat Red Bull, door Max en door de buitenwereld op scherp gehouden blijft om de auto te blijven verbeteren. Want alleen met overwinningen, dat hoeven er niet tien te zijn, houden ze de druk op de wereldtitel. Met tweede plaatsen is dat niet goed genoeg. Dan kun je aan het einde zeggen het was een goed kampioenschap, maar dan heb je hem niet."

Lees ook: Hamilton wint GP van Spanje, Verstappen tweede

Lees ook: Lewis Hamilton: “Veel geleerd over Verstappen deze race”

Lees ook: Norris heeft begrip voor waarschuwing stewards

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden