Olav Mol: "Goed team laat coureur de call maken"

2021HungarianGrandPrixSundayGP2111_121339_J5A3744

De Grand Prix van Rusland leek lange tijd in de schoot te vallen van Lando Norris, totdat het begon te regenen. Norris besloot om buiten te blijven op de slicks, maar dat ging fout omdat het steeds harder begon te regenen. Grand Prix Radio sprak met Olav Mol over de keuze van Norris, de opmars van Max Verstappen en de 100ste overwinning van Lewis Hamilton.

De Grand Prix van Rusland is normaal gezien niet de meest spectaculaire race van het seizoen. Het circuit is zo plat als een pannenkoek en meestal kan je op de harde band bijna de hele race uitrijden. Deze editie was daarentegen erg vermakelijk. Volgens Mol komt het door de huidige reglementen. "Je ziet hoe langer de reglementen er zijn, hoe dichter het veld bij elkaar komt. Eigenlijk is er bijna een transitie gaande tussen het middenveld en de top. Als de top het niet voor elkaar heeft, dan grijpt het middenveld zijn kans."

Lando Norris / McLaren / Rusland / Sotsji / Formule 1 / 2021
Foto: McLaren Media Centre

Volgend jaar gaan de regels toch veranderen en is de kans groot dat we weer een duidelijke top hebben. "We gaan volgend jaar aan het begin van het seizoen zeggen: 'Ach wat jammer dat we deze nieuwe reglementen hebben', maar de reglementen moeten een jaar van te voren bekend worden gemaakt", liet Mol weten. Daarom is het volgens hem ook lastig te voorspellen of het een juiste keuze is of niet.

Opmars Verstappen

Verstappen moest de race van de laatste plek aanvangen, maar wist zich desondanks tijdens de eerste stint goed naar voren te knokken. Toen de Nederlander naar binnen ging voor een nieuw setje mediums, staakte de opmars en leek hij lange tijd niet verder te komen dan P6. Volgens Mol lag het probleem niet aan de mediums, maar juist aan de harde band. "De harde band ging er te snel aan. Als je hier een zonnetje hebt en de temperatuur ligt iets hoger, dan kan je hier op die harde band vijftig ronden rijden. Dat ging vandaag gewoon niet." Verstappen ging tegelijk met Hamilton naar binnen en kon aan het begin goed met het tempo meekomen, maar op een gegeven moment was dat momentum over en moest hij zelfs een plekje inleveren bij Alonso. "Zonder de regen was Verstappen zesde geworden, maar dan zie je weer dat hij de juiste call maakt en toch nog tweede wordt."

Max Verstappen / Red Bull Racing / Sotsji / Rusland / Formule 1 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

"Een goed team laat de coureur de call maken"

Met nog zeven ronden te gaan begon het te miezeren. Het bleef niet bij miezeren en het begon steeds harder te regenen. Veel coureurs gingen naar binnen voor een setje inters, maar Lando Norris gokte erop dat hij de leiding op de mediums net zou kunnen behouden. Helaas pakte de gok verkeerd uit en moest de Brit na veel glijden toch naar binnen. Mol prijst de keuze van Norris en vindt ook dat de coureur zo'n keuze moet maken. "Een goed team laat de coureur de call maken. Dat zie je ook bij Max. Horner zei: "Good call Max", dus Max heeft die call gemaakt. Als het zeker was dat het zo hard zou regenen, hadden ze misschien moeten ingrijpen, maar je zag ook bij andere teams dat er werd gezegd dat het eerst droger zou worden voordat de regen zou doorzetten. Dit zijn allemaal leermomenten en ik vind het geweldig dat hij die keuze heeft genomen. Voor mij is hij daarom ook terecht de driver of the day."

Lewis' 100ste overwinning

Het winnen van de Grand Prix van Rusland was voor Hamilton zijn 100ste overwinning in de Formule 1. Aan het begin van de race zag het er alleen helemaal niet naar uit dat het een overwinning voor hem zou worden. Hij verloor namelijk bij de start drie plekken, waardoor hij terugzakte naar P7. Volgens Mol moest Hamilton liften, maar was zijn initiële start wel goed. "Hij moest liften, omdat Lando (Norris, red.) naar rechts ging. Zeker met je concurrent die helemaal van achteren komt, win je deze wedstrijd niet in de eerste bocht. Het was daarom ook een verstandige keuze." Hamilton is met deze overwinning de eerste die de magische grens van honderd doorbreekt. Op de vraag hoeveel er nog gaan komen zegt een lachende Mol: "Ik vind het wel best zo. Honderd is een mooi getal."

Lees ook: Lewis Hamilton pakt 100e Formule 1-overwinning

Lees ook: Hamilton wint Grand Prix van Rusland na kletsnat slot

Lees ook: Olav Mol: “Mag nooit meer discussie zijn over de halo”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden