Olav Mol: "Hamilton maakte bij herstart fout met magic-knop"

8-thursday-baku

De Grand Prix van Azerbeidzjan was volgens Olav Mol een race waarin de Formule 1 liet zien wat het in huis heeft. De Formule 1-commentator blikt tegenover Grand Prix Radio terug op de race met een verrassend podium, bandenproblemen voor Stroll en Verstappen en een fout van Lewis Hamilton.

"Dit zijn wedstrijden waarin de Formule 1 laat zien wat het in huis heeft. Dit is waar de sport voor mij om draait", laat Olav Mol ons weten. "Ik heb jarenlang geroepen dat ik het zo knap vind van Mercedes hoe dominant ze waren, maar nu zie je wat er gebeurt als niemand dominant is."

"Promotie voor de sport"

Olav Mol vindt dit een promotie voor de sport. "Het blijkt maar weer dat vreugde en verdriet zo dicht bij elkaar liggen. Er komt een podium uit met louter blije mensen die het verdienen, want je moet er aan het einde van de race zijn. Dit is pure promotie voor de sport", gaat Mol verder. Dat het promotie voor de sport is, komt mede door de emoties die heen en weer schieten, volgens de commentator. "Ik zeg nog met twee rondjes te gaan: 'wie gaat er nog een fout maken van de mannen in de top tien?' en dat is dan de wereldkampioen! Dat kan dus toch gebeuren. Voor de sport is dat geweldig", vindt Mol.

Sergio Pérez / Sebastian Vettel / Pierre Gasly / Red Bull Racing / Aston Martin / Scuderia AlphaTauri / Baku / Azerbeidzjan / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson/Getty Images)

Lewis Hamilton en de magic-knop

Lewis Hamilton had een hele goede herstart, maar bij het aanremmen voor bocht één schoot de wereldkampioen rechtdoor. Hij viel door die actie buiten de punten, waardoor hij niet de leiding in het wereldkampioenschap overneemt van Verstappen. Mol zegt dat het verremmen te maken heeft met de rokende remmen bij de herstart. "Bij Mercedes hebben ze een knop genaamd magic. Die knop is ervoor om extra temperatuur in de voorbanden te krijgen."

"Wat ze tegenwoordig doen, is dat ze de rembalans naar voren doen onderweg naar de grid. Het spul vooraan wordt daardoor zo heet, dat de warmte doorstraalt naar de banden. Daardoor rookten die remmen zo." Mol vertelt dat Hamilton een fout maakte met de magic-knop. "Hij zette hem opnieuw aan, waardoor hij bij het aanremmen van bocht 1 alleen remkracht bij de voorbanden had. Daardoor verremde hij zich."

Lewis Hamilton / Mercedes AMG F1 / Barcelona / Spanje / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

Pirelli

Tijdens de race klapten zowel de linker achterband van Stroll als die van Verstappen, wat Pirelli veel kritiek opleverde. Desondanks denkt Olav Mol dat het de status van Pirelli niet schaadt. "Wat iedereen vergeet is dat Pirelli deze band maakt in opdracht van de Formule 1-teams. Pirelli maakt niet zomaar een band, ze vragen aan de teams wat ze van de band eisen en dat is wel iets belangrijks om rekening mee te houden."

De rode vlag was een voorstel van Red Bull. Olav Mol vond het een verstandige keuze. "De wedstrijdleiding is gevoelig voor redenen omtrent veiligheid en dit was verstandig voor de veiligheid, dus ik vind het een goede call." Volgens Mol was het wel dubbelzinnig. "Stel je voor dat Checo in de laatste ronde nog zo'n klap meemaakte. Dan ben je alles kwijt."

Lees ook: Pérez: “Winst een boost van zelfvertrouwen”

Lees ook: Top & Flop: Grand Prix van Azerbeidzjan, de race

Lees ook: Pierre Gasly na behalen P3: “Wist niet of ik de finish wel zou halen”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden