Olav Mol: "Ik vind het een heel klein beetje hoogmoed"

SI202109260853_hires_jpeg_24bit_rgb

De Grand Prix van Mexico was er weer één die de geschiedenisboeken ingaat. Max Verstappen won de race na een knappe inhaalactie bij de start en Sergio Pérez was de eerste Mexicaan die een podium pakte in zijn thuisrace. Formule 1-commentator Olav Mol sprak met Grand Prix Radio en liet zijn licht schijnen op de afgelopen race. 

Red Bull Racing domineerde het hele weekend, maar tijdens de kwalificatie liet het team het afweten. Er was totaal geen grip en daardoor kwam het team niet verder dan de tweede startrij. Tijdens de race had het team wel weer grip. Volgens Mol was de kwalificatie dan ook een momentopname. "Een lichte auto met een hogere asfalttemperatuur zorgt voor wat aanpassingsproblemen. Het klinkt heel gek, maar als ze met een zwaardere auto hadden gereden, hadden ze waarschijnlijk wel meer temperatuur in de banden gekregen. Dat ga je natuurlijk niet doen, want dat is tegen alle berekeningen in", aldus Mol.

Max Verstappen / Red Bull Racing / Grand Prix van Mexico / 2021
Foto: Red Bull Racing Content Pool (Peter Fox / Getty Images)

Racestart

Door de matige kwalificatie moesten Verstappen en Pérez vanaf de tweede startrij komen. Verstappen had een wereldstart en pakte door laat in te remmen beide Mercedessen tegelijk. "Bottas zei na afloop dat hij dacht dat Verstappen die bocht nooit kon halen, omdat hij gewoon twaalf, dertien meter later remde. Verstappen wist dat hij het ging halen en dat is dan briljant om te horen, want de start was het sleutelmoment van de race."

Naast de goede start van Verstappen, gebeurde er genoeg andere dingen tijdens de start. Zo vloog Tsunoda door de lucht en spinde Bottas door een touché met Ricciardo. Volgens Mol horen zulke startincidenten gewoon bij het circuit. "Zulk soort incidenten zijn inherent aan deze eerste bocht. Je past er niet met drie man doorheen en je komt met vijf auto's aan. Daarom had de wedstrijdleiding al aangegeven dat er in de eerste ronde niet op de tracklimit in bocht één werd gelet."

Start / Grand Prix van Mexico / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox/Getty Images)

Reactie Lewis Hamilton

Lewis Hamilton kwam de hele race niet in de buurt van Verstappen en moest zelfs zijn best doen om Pérez achter zich te houden. Na afloop was Hamilton niet blij met het resultaat en was hij vooral verbaasd over de Red Bull. "Het toont aan hoe goed de auto is van Red Bull als zelfs Pérez zo dichtbij komt en mij bij kan houden", sneerde Hamilton. Waar Hamilton normaal heel doordacht is over wat hij zegt, liet hij zich nu even gaan. Volgens Mol komt deze uitspraak uit frustratie. "Ik vind het niet collegiaal dat hij dit doet. Hij probeert het nog te vergoelijken door aan te geven hoe goed Red Bull is, maar om te zeggen: "Als Pérez zelfs mij bij kan houden, geeft dat aan hoe goed de auto is", vind ik dat een declassering voor iemand die misschien wel de beste race uit zijn carrière rijdt."

Lewis Hamilton / Mercedes / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

Volgens Mol past het een beetje bij de houding van Mercedes van de laatste tijd. "Ze zeggen dat ze van de competitie houden en ervan houden dat het spannend is, maar ze vergeten erachteraan te zeggen: "Totdat we verliezen, want dan vinden we er geen reet meer aan." Zo'n reactie vind ik niet kampioenwaardig." Mol vraagt zich af wat Hamilton dan vindt over zijn teamgenoot Valtteri Bottas, die de hele race vastzat achter Daniel Ricciardo. "Ik vind het een heel klein beetje hoogmoed, maar je hebt een heel mooi spreekwoord: hoogmoed komt voor de val, dus laat dat het dan maar zijn."

Lees ook: Esteban Ocon: “Moesten met onze ellebogen vechten”

Lees ook: Dominante Verstappen wint Grand Prix van Mexico

Lees ook: Olav Mol: “Dit zijn wel heftige potjes autoracen”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden