Olav Mol: "Ontknoping waar je alleen maar van kan dromen"

max-gedragn

De Grand Prix van Abu Dhabi leek lange tijd in handen van Lewis Hamilton, maar door een safety car aan het einde van de race veranderde de hele situatie, waardoor Max Verstappen toch nog de race en het kampioenschap wist te winnen. Formule 1-commentator Olav Mol sprak met Grand Prix Radio en liet zijn licht schijnen op de laatste race van het seizoen. 

Lewis Hamilton lag vanaf ronde één aan de leiding en leek tot vijf rondjes voor het einde ook de overwinning en het kampioenschap binnen te slepen. Maar toen Nicholas Latifi in de 53ste ronde de muur in klapte en de safety car op de baan kwam, werden de kaarten opeens opnieuw geschud. Bij Olav Mol ging toen van alles door zijn hoofd. "Dan ga je denken: zou het dan nog kunnen? Krijgen we dan nog een wedstrijd van één rondje? En dan komt die boodschap dat de gelapte auto's niet mogen inhalen en dan weer wel. Dan ga je toch denken dat we achter de safety car gaan finishen, maar dan ziet Michael Masi toch een mogelijkheid om de race te hervatten." Volgens Mol was dit scenario ook ondenkbaar. "Je hebt honderdduizend scenario's in je hoofd en dan komt het zo uit de lucht vallen. Hulde aan wedstrijdleider Michael Masi die, zoals altijd, koos voor het racen waaruit een ontknoping resulteert waar je alleen maar van kan dromen."

Stewards

Na afloop diende Mercedes twee protesten in. Eén over het inhalen van Verstappen op Hamilton tijdens de safety car, die is afgewezen, en één over het feit dat niet alle achterblijvers hadden gepasseerd bij de safety car (inmiddels ook afgewezen). Mol stelt voorop dat ze het recht ertoe hebben, "maar persoonlijk vind ik hoe Toto Wolff communiceerde met de wedstrijdleiding niet chic en ik denk dat zij, van Mercedes, er niet goed vanaf komen als ze zo de wereldtitel naar zich toe trekken." Volgens Mol kan de Formule 1 zich geen betere promotie wensen. "Het hele seizoen is zo geweest. Als ze dit omdraaien zullen veel mensen zeggen: 'We zijn niet aan het dammen, maar aan het autoracen.' Dat is ook precies wat Michael Masi zei tegen Toto Wolff toen hij als een klein kind riep: 'Michael, Michael dit kan niet'."

Toto Wolff / Mercedes AMG F1
Foto: Mercedes AMG F1 / Jiri Krenek

'Dit is voor de sport echt fantastisch'

Naast Verstappen is de grootste winnaar volgens Mol de Formule 1 zelf. "Dit is voor de sport echt fantastisch en ik kijk er naar uit om volgend jaar op Grand Prix Radio nog heel veel van dit soort wedstrijden te verslaan." De commentator staat nu al op 546 races waarvan hij verslag heeft gedaan. "Dat zijn er meer dan Kimi."

Lees ook: Mercedes dient protesten in na verliezen coureurstitel in Abu Dhabi

Lees ook: Max Verstappen wereldkampioen na bizarre slotfase

Lees ook: Kampioen Verstappen: “Wil rest van mijn leven bij Red Bull blijven!”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden