Olav Mol: "Strategie van Red Bull gaan we vaker zien"

SI202105020263_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk gewonnen na een alternatieve strategie van Red Bull. Olav Mol denkt dat er in de toekomst vaker gebruik wordt gemaakt van zo'n strategie, als coureurs in een soortgelijke situatie zitten. Grand Prix Radio sprak met de Formule 1-commentator over de strategie van Red Bull, de start van Verstappen en het tegenvallende Ferrari's.

"Dit was in alle opzichten een toprace. Dit is hoe het zou moeten zijn", begint de F1-commentator. Voor de race was het publiek pessimistisch over de GP van Frankrijk. Traditiegetrouw is het niet de mooiste of meest spannende race, maar deze editie was spectaculair volgens Mol. "De grote winnaar is de Formule 1-liefhebber. Dit is textbook moderne Formule 1, waarbij er veel in de tactieken zit, maar waar het nog wel duidelijk is", gaat Mol verder. Het enige wat hij nog hoopt is dat er vier teams meedoen om de overwinning in plaats van vier coureurs. "Dan heb je het hoe je het hebben wil."

Strategieën

Max Verstappen won de race mede door zijn andere strategie. Met nog twintig rondjes te gaan, ging Verstappen naar binnen voor een set mediums, waardoor hij een gat van achttien seconden moest dichtrijden. "Het is nogal een risico, zo'n strategie, want je geeft de leiding uit handen om hem in de laatste paar ronden weer terug te pakken", zegt Mol. Hij denkt dat we deze strategie vaker gaan terugzien. "Op het moment dat de top drie binnen vijf à zes seconden van elkaar zit, gaan we het denk ik vaker zien, omdat het blijkbaar de enige manier is."

Max Verstappen / Red Bull / Frankrijk / Paul Ricard / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson/Getty Images)

Start Verstappen

Aan het begin van de race leek het er nog niet op dat Verstappen ging winnen. Bij de start miste hij de bocht, waardoor hij zijn eerste plek verloor aan Hamilton. Olav Mol zegt dat het te maken heeft met de veranderende omstandigheden. "Hij deed gewoon hetzelfde, maar dan in andere omstandigheden. Verstappen rijdt met minder downforce, er stond meer wind en de baan was schoon geregend door een enorme bui tijdens de Formule 3-race. Daarom schoot hij door."

Max Verstappen / Red Bull Racing / Frankrijk / Paul Ricard / 2021
Foto: Red Bull Content Pool / Rudy Carezzevoli / Getty Images

Tegenvallende prestaties Ferrari

Ferrari had een prima kwalificatie achter de rug met een vijfde en een zevende plek, maar in de race was het één en al drama voor de Scuderia. Mol vertelt dat Ferrari een probleem had met de banden waardoor ze geen pace hadden. "Ferrari haalt op dit soort circuits niet het maximale eruit, maar het probleem zit wat dieper. Het team had namelijk iets aangepast, maar dat werkte niet", vertelt Mol. Hij legt uit dat iedereen op zoek is naar de sweetspot en als je die niet kan vinden, is de werking van de band en de slijtage compleet anders dan verwacht. "Het is een pijnlijke constatering, maar het enige probleem voor Ferrari is op dit moment hun banden aan de praat krijgen op normale circuits."

Lees ook: Max Verstappen wint na tactisch meesterplan Red Bull

Lees ook: Verstappen: “Tweestopper heeft gelukkig goed uitgepakt”

Lees ook: Hamilton: “Red Bull sneller op rechte stuk”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden