Oliveira onthoudt Marini eerste zege in Moto2

180805_Moto2_lastlap

Het was een droomscenario: als Luca Marini bijna op de dag af 22 jaar na de eerste Grand Prix-overwinning van zijn halfbroer Valentino Rossi op hetzelfde circuit voor het eerst zou winnen. Het scheelde 0,070 of het script was uitgekomen. Miguel Oliveira weigerde echter mee te werken aan dat sprookje. De Portugese KTM-rijder passeerde de Italiaan in bocht 11 van de laatste ronde en onthield Marini zodoende zijn eerste Grand Prix-overwinning.

Luca Marini was nog niet eens geboren toen Valentino Rossi in 1996 zijn eerste overwinning greep. Pas een jaar later kwam hij ter wereld als product van het tweede huwelijk van moeder Stefania. In 2013 maakte Marini zijn debuut in de Moto3 op Misano. Zijn grote broer had al snel in de gaten dat in de Moto3 niets te halen viel. “Luca is lang, nog langer dan ik”, legde Rossi uit. “Met zijn bouw moest hij zo snel mogelijk naar de Moto2.”

180805_Marini_Rossi
Valentino Rossi en Luca Marini. Foto: MotoGP.com

In die klasse reed Marini eerst in het EK en het Junior WK voordat hij twee jaar geleden in de Grand Prixs kwam. Die ervaring begint zich dit jaar, in de kleuren van Rossi’s Sky VR46-team, uit te betalen. Drie keer begon hij vanaf de eerste rij, in Duitsland behaalde hij zijn eerste podium. “Ik help hem waar ik kan”, zei Rossi. “Maar in de race moet hij het toch echt zelf doen. Ik ben er ontzettend trots op dat hij ook echt doet.”

In Brno moest Marini het in de laatste ronde afleggen tegen de ervaring van Miguel Oliveira, die in Brno zijn vijfde overwinning pakte én de leiding in het kampioenschap overnam van Pecco Bagnaia. Marini acteerde in Tsjechië als de perfecte wingman voor Bagnaia, niet alleen door hem in de slipstream te nemen, maar ook door waardevolle punten af te snoepen van Oliveira. Lang leek het erop dat het een eentwee zou worden voor de Italianen, maar Oliveira stak daar een stokje voor. Bagnaia was de verliezer, met de derde plaats. Dat was niet genoeg om de leiding te houden in de tussenstand van het WK.

https://twitter.com/i/status/1026055861184221185

Een nog grotere verliezer was Alex Marquez, die in de negende ronde onderuit ging en zijn kansen op de wereldtitel praktisch zag verdampen. De Spanjaard staat nog wel derde, maar 53 punten achterstand is wel erg veel.

Ook voor Bo Bendsneyder pakte de race in Brno heel anders uit dan hij had gehoopt. Met de achttiende plaats had Bendsneyder zijn beste kwalificatie van het seizoen te pakken, maar al in de eerste ronde van de wedstrijd werd hij onderuit getikt. Samen met teamgenoot Remy Gardner en Joan Mir tuimelde hij door de grindbak.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen