AP-227DG3KRW1W11_news

Max Verstappen is op soevereine wijze winnaar gewonnen van een krankzinnige Grand Prix van Brazilië. De Nederlander klimt door de zege naar de derde plaats in de stand om het wereldkampioenschap. Tweede werd Pierre Gasly, voorlopig derde is Lewis Hamilton die nog under investigation is.

Verstappen was de race vanaf pole position vertrokken en kwam bij de start prima van zijn plek, voor Hamilton die vanaf de derde plaats in de eerste bocht direct Sebastian Vettel (P2) verschalkte.

Tot en met de eerste serie pitstops was er weinig aan de hand voor de Nederlander. Hamilton ging in de 23ste ronde als eerste naar binnen en probeerde zo een undercut te plaatsen. Die lukte doordat Verstappen een ronde later bij zijn bandenwissel werd opgehouden door Robert Kubica. De Nederlander lag nu tweede, maar bij de eerste de beste gelegenheid ging hij Hamilton weer voorbij.

Met nog 28 rondes te gaan besloten zowel Hamilton als Verstappen een tweede stop te maken. Daardoor kreeg Sebastian Vettel de leiding in de race in handen geworpen, maar de Duitser moest ook nog naar binnen. Toen dat zes rondes later gebeurde was de oude rangorde hersteld en leidde Verstappen met ruim twee seconden voorsprong op Hamilton.

De regerend wereldkampioen kwam echter dichterbij aan Verstappen en toen opeens de Mercedes van Valtteri Bottas het begaf en er een safety car naar buiten kwam, zag de situatie er opeens heel anders uit.

Red Bull koos er voor om Verstappen naar binnen te halen en op de zachtste band te zetten. Hij lag nu achter de safety car en Hamilton op een tweede plaats en moest bij de herstart de Engelsman dus opnieuw voorbij. De Nederlander liet er geen gras over groeien: hij verschalkte direct in de eerste bocht Hamilton en reed direct bij de Mercedes-coureur en de rest van het veld weg.

Achter Verstappen ontspon zich een bizar gevecht om de overige podiumplekken. Daarbij raakten de teamgenoten Vettel en Charles Leclerc elkaar: beide Ferrari-coureurs vielen uit.

De crash leidde tot een nieuwe safety car, waarop Hamilton naar binnen ging voor een laatste set vers rubber. Verstappen lag nog steeds op P1, gevolgd door Alex Albon en Pierre Gasly. Met nog twee rondes te gaan mocht het hele spul weer van start. Verstappen was opnieuw snel weg, maar achter hem reden Hamilton - die Gasly had ingehaald - en Albon tegen elkaar.

Gasly kon het duo passeren, Albon viel ver terug en Hamilton kon - nu op de derde plaats - zijn weg vervolgen. In deze volgorde ging het leidende trio ook over de finish, maar Hamilton was tot na de podiumceremonie under investigation. Het betekent dat eventueel Carlos Sainz - die op de vierde plaats finishte - nog derde zou kunnen worden.

Uitslag Grand Prix van Brazilië

EJmM9c7WoAEPS8N
(c) Formula1

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen