Paul Aron wint sprintrace in nat Oostenrijk

door Olav Veenhof
Paul Aron

Paul Aron wint voor het eerst in zijn carriere in de Formule 3. Op de Red Bull ring vecht de PREMA Racing-rijder zich terug vanaf de achtste plaats op de grid. De Est joeg na een Safety Car halverwege de race op pole-sitter Josep María Martí om zijn overwinning veilig te stellen.

Na een door de Safety Car geleide formatieronde behield Martí zijn eerste plek, Oliver Goethe kwam niet lekker weg en zakte van de vierde plek naar de zevenentwintigste plaats. Paul Aron schoot uit de startblokken en klimt naar de derde plaats aan het einde van de openingsronde.

In ronde twee zakte Gabriel Bortoleto van Trident terug naar de 14e plaats nadat hij op de negende positie had gestaan na een langzame exit uit bocht 3. De Braziliaan rijdt daarna een inhaalrace en pakte de dertiende plaats van Mari Boya en vervolgens de twaalfde plek van Dino Beganovic snel achter elkaar. Cruciaal voor de leider in het kampioenschap.

Mercedes-junior Paul Aron haalt in ronde nummer acht Kaylen Frederick in en zet daarna zijn zinnen op leider in de wedstrijd Martí, die in de openingsfase van de race een voorsprong van 3,6 seconden had opgebouwd. Paul Aron zette meteen de snelste ronde van de race neer in schone lucht en pakte daarmee vier tienden op de Spanjaard.

Frederick moet in ronde 9 opnieuw verdedigen. Dit keer gaat Gabrielle Minì buitenom voorbij aan de ART Grand Prix-coureur in bocht 4.

In ronde elf komt de Safety Car op de baan na contact tussen Oliver Gray en Rafael Villagómez in bocht 4. De VAR-coureur draaide rond na contact met de #20 Rodin Carlin en de Brit kon hem nergens heen om hem te ontwijken.

Het racen werd hervat in ronde 14 en Martí zorgde bij de herstart voor een kleine buffer tussen hemzelf en Aron. Ondertussen wist Beganovic Luke Browning in bocht 3 te passeren en de negende plaats over te nemen van de Hitech Pulse-Eight-coureur. O'Sullivan klom in ronde 16 naar de top vijf en dook naar de binnenkant van Frederick de heuvel op in bocht 3.

Aron kwam na de herstart langzaam maar zeker ronde na ronde dichterbij Martí gekomen en in ronde 18 moet hij na een lang gevecht zijn meerdere erkennen in Aron. Inmiddels is ook Gabrielle Mini aangesloten en in de bocht die ze drie wijd nemen pakt Mini de tweede plek. De Hitech Pulse-Eight-coureur wist zich in bocht 4 naar de tweede plaats te verplaatsen, waardoor Martí naar de derde plaats zakte.