Piastri wint F2-sprintrace, mooie tweede plek voor Viscaal

01-Oscar-Piastri-PREMA-Racing-C-Formula-Motorsport-Limited-4

Oscar Piastri heeft de tweede Formule 2-sprintrace op het Jeddah Corniche Circuit gewonnen. De chaotische race met maar liefst zeven uitvallers en meerdere safety cars was alles behalve saai en kende zelfs nog een Nederlands tintje! Niemand minder dan onze eigen Bent Viscaal pakte namelijk de tweede plek, gevolgd door Robert Shwartzman op de derde plek.

Niet Bent Viscaal maar Jehan Daruvala start de tweede sprintrace vanaf pole position. De coureur uit India kreeg na afloop van de eerste sprintrace een tijdstraf van vijf seconden. Daardoor viel hij in de einduitslag terug van de vijfde naar de tiende plek, wat hem de reverse grid pole opleverde voor de tweede sprintrace. Viscaal start de sprintrace als tweede gevolgd door kampioenschapsleider Oscar Piastri.

Oscar Piastri / Prema / Formule 2 / Jeddah / Saoedi-Arabië
Foto: FIA Formula 2 (Bryn Lennon - Formula 1/Formula Motorsport Limited via Getty Images)

Meteen na de start is het al chaos. Daruvala komt heel goed weg vanaf pole, maar Viscaal niet. De Nederlander valt in de eerste paar bochten al terug naar de vierde plek. Verder naar achteren in het veld is het een bende. In de eerste bocht komen Clément Novalak en Marcus Armstrong elkaar tegen en ook de race van Guilherme Samaia en Alessio Deledda eindigt in de eerste bocht.

Zeven uitvallers

Na een vier ronden durende safety car, mag Daruvala de race hervatten. Meteen voert Piastri de druk op. Ook Viscaal wil verder naar voren en jaagt op Christian Lundgaard. Niet veel later gaat het alweer mis. Jüri Vips rijdt tegen de bolide van Felipe Drugovich, waardoor de voorvleugel van zijn eigen bolide vast onder zijn auto komt te zitten. Ook zijn race eindigt in bocht 1 en de safety car moet wederom de baan op. Inmiddels staat ook de bolide van Logan Sargeant stil op de baan. De Amerikaan is daarmee de zesde uitvaller van de race.

In ronde acht gaat de safety car weer naar binnen en wordt de race hervat. Daruvala probeert meteen weg te rijden, maar Piastri laat hem niet zomaar gaan. De Carlin-coureur staat onder druk en verremt zich enorm in bocht 1. Hij komt naast de baan terecht, maar weet zijn eerste plek wel te behouden. Als gevolg daarvan is Daruvala under investigation, het verlaten van de baan zou hem namelijk een voordeel opgeleverd hebben. De Carlin-coureur krijgt uiteindelijk wéér een tijdstraf van vijf seconden.

Sterke race Viscaal

Viscaal is ondertussen druk in gevecht met Lundgaard. De twee coureurs zijn aan elkaar gewaagd en halen elkaar steeds weer in. Ook Dan Ticktum mengt zich even in het gevecht, maar laat zich uiteindelijk wat terugzakken. Lundgaard gaat zelfs even naast de baan en haalt zo Viscaal in. Ook dit incident wordt onderzocht, omdat ook Lundgaard buiten de baan reed en daar voordeel uithaalde. De Deen krijgt een straf van vijf seconden wat betekent dat Viscaal momenteel op de virtuele tweede plek rijdt.

De strijd is echter nog lang niet gestreden en de top-5 zakt in elkaar. Ook Robert Shwartzman is heel snel onderweg en probeert aan te haken bij Viscaal. De Nederlander wil Lundgaard inhalen, maar doet dit buiten de baan. In tegenstelling tot zijn medecoureurs is hij wel zo slim om die plek terug te geven, waardoor hij er geen straf voor krijgt. In de ronde daarna overkomt Viscaal hetzelfde weer, maar ook dat lost hij op. Achter de Nederlander ontstaat een DRS-treintje.

Safety car-finish na crash Liam Lawson

Met nog twee rondes te gaan ontstaat er plots weer een safety car-situatie als Liam Lawson ontzettend hard de muur in gaat. "Ik heb geen idee wat er gebeurd is", wist de coureur nog uit te brengen over de boordradio. Het wrak van zijn bolide zal voor het einde van de race niet meer weggehaald worden, wat betekent dat de race achter de safety car finisht.

Oscar Piastri / Prema / Formule 2 / Jeddah / Saoedi-Arabië / Bent Viscaal / Trident / Robert Shwartzman
Foto: FIA Formula 2 (Joe Portlock - Formula 1/Formula Motorsport Limited via Getty Images)

Na de twee tijdstraffen van Daruvala en Lundgaard bestaat de top-3 uit Piastri, Viscaal en Shwartzman. Piastri, de leider in het kampioenschap, weet zo zijn voorsprong groter te maken. Daarnaast is het door de tweede plek van onze eigen Bent Viscaal natuurlijk een extra mooie dag.

Zondag om 15.25 uur Nederlandse tijd wordt de Feature Race in Jeddah verreden. Ook dan volg je het laatste nieuws bij Grand Prix Radio.

Lees ook: Max Verstappen over P3: “Teleurstellend”

Lees ook: Hamilton op pole in Saoedi-Arabië, Verstappen raakt muur

Lees ook: Armstrong wint eerste Formule 2-sprintrace Saoedi-Arabië

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen