Pierre Gasly blij met nieuwe indeling sprintweekenden: ''Een grote verbetering''

door Amber Buwalda
pierre gasly 2023 las vegas

Pierre Gasly is blij met de wijzigingen die zijn doorgevoerd voor de sprintweekenden in 2024. De Fransman denkt dat het een goede kans is voor teams om gedurende een sprintweekend vrijuit aan de afstelling van de auto te blijven kunnen sleutelen.

Formule 1-teams hadden het afgelopen jaar moeite met de parc fermé-regels die in een sprintweekend direct na de kwalificatie op vrijdag al van kracht waren. Na slechts één trainingssessie, direct gevolgd door de kwalificatie, mocht er door de parc fermé-regel op vrijdag al niet meer aan de auto's gesleuteld worden. De indeling van sprintweekenden is daarom gewijzigd voor het aankomende seizoen. De kwalificatie voor de sprintrace zal voortaan plaatsvinden op vrijdag, terwijl de kwalificatie voor de race doorschuift naar zaterdag. Door de nieuwe indeling wordt de sprintrace verdeeld over twee dagen in plaats van één.

Frustraties vanwege parc fermé

Alpine-engineers ervaarden het voorgaande seizoen veel frustratie vanwege het oude sprintformat en de bijkomende parc fermé-regels, weet Pierre Gasly. Het team was ervan overtuigd dat ze de auto konden verbeteren, maar mochten niets meer aan de auto doen vanwege de parc fermé-regels. ''Je had geen tijd om iets nieuws te proberen, want je had maar één uur om te oefenen met je set-up en daarin waren we redelijk beperkt. We probeerden dingen altijd in de simulator te testen. Als je het weekend niet met de beste set-up begon, was je reactietijd om nog iets te kunnen veranderen extreem kort,'' vertelt Gasly tegen Motorsport.com.

Gasly is zeer te spreken over de doorgevoerde veranderingen en hoopt dat zijn team het aankomende seizoen minder beperkt zal worden door de parc fermé-regels. ''Vorig jaar zaten we op vrijdagmiddag met geweldige, geniale jongens die helemaal niets meer aan de auto mochten doen. Ze hebben zoveel meer te bieden dan alleen het veranderen van een afstelling op de voorvleugel en de bandenspanning, dus dat was wel jammer. De Formule 1 is het hoogtepunt van techniek, en ik vind het geweldig dat we engineers nu de kans geven om gedurende het weekend allerlei verbeteringen door te blijven voeren.''

'Minder domme fouten'

Teamgenoot Esteban Ocon is ook blij met het vernieuwde sprintformat, zo laat hij weten aan Motorsport.com. ''Het zou goed zijn om een sprint shootout te doen, parc fermé vervolgens te sluiten om de sprintrace te rijden en na de sprintrace parc fermé weer te openen voor de kwalificatie voor de race. Dat levert een veel interessanter weekend op met minder domme foutjes zoals plankslijtage.''

Lees ook: Alexander Albon: “Wil met Alpine strijden”

Lees ook: Daniel Ricciardo: ''Top vijf is haalbaar voor Visa Cash App RB''

Lees ook: Bruno Famin definitief teambaas Alpine in 2024

 

door Amber Buwalda

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden