Pirelli: “Debris waarschijnlijk oorzaak klapbanden Bakoe"

door Hidde Wissels
Isola

Pirelli gelooft dat debris de oorzaak was van de klapbanden van Max Verstappen en Lance Stroll. Dat vertelt Mario Isola aan Racer.com. Tijdens de rode vlag-situatie is er ook een snee gevonden in de band van Lewis Hamilton.

In de 30e ronde kreeg Stroll linksachter een klapband, toen hij bezig was met een lange stint op de harde band. Maar heel weinig teams maakten een pitstop uit voorzorg omdat ze dachten dat het probleem niet te wijten was aan bandenslijtage. In de slotfase was het vervolgens de achterband van Verstappen die klapte. Daardoor werd de race geneutraliseerd en moesten de teams terugkeren naar de pitstraat. Teams konden zo van banden wisselen. Desondanks gelooft Pirelli-baas Mario Isola dat beide klapbanden veroorzaakt werden door rotzooi op de baan. Een snee in de band van Hamilton zou die theorie ondersteunen laat Isola weten.

Onderzoek

"Het is duidelijk dat we niet de tijd hadden om een ​​volledig onderzoek uit te voeren. Daarvoor moeten we de banden terugsturen naar Milaan", zei Isola. "Het plan is om morgen beide sets per luchtvracht naar Milaan te sturen om ze zo snel mogelijk in onze laboratoria te hebben en onderzoek te kunnen doen naar deze sets, plus enkele andere sets die in dezelfde stints worden gebruikt. Want als we kijken naar de banden die in de tweede stint zijn gebruikt, hebben we voor de meeste coureurs niets gevonden."

"Ik geloof dat ik kan uitsluiten dat de problemen te wijten waren aan bandenslijtage, want het is geen kwestie van bandenslijtage. We vonden een snee aan de binnenkant van de linker achterband die Hamilton in dezelfde stint gebruikte. De snee was zeven centimeter en heeft alleen in het loopvlak gesneden en niet de constructie. De linker achterband is niet de band die het meest belast wordt. In Bakoe is dat de rechter achterband."

Isola gaat er dan ook vanuit dat rotzooi gezorgd heeft voor de klapbanden tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Debris

"Ik wil geen voorlopige conclusies trekken, maar het lijkt erop dat het om een ​​snee gaat die veroorzaakt is door debris. Zoals ik al zei is het niet de band die het zwaarst belast wordt en we hebben bewijs van een nieuwe snee op dezelfde positie. Beide ongevallen gebeurden op min of meer hetzelfde deel van het circuit met een verschil van enkele ronden."

Lees meer: Horner: Waren bezorgd of Pérez finish wel zou halen"

Lees meer: Max Verstappen: “Hebben banden niet te zwaar belast"

Lees meer: Lance Stroll na crash: Onderzoek wat er is gebeurd"

door Hidde Wissels

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden