Pirelli heeft tests voor nieuwe 18-inch F1-banden afgerond

frompresenttofuture-en

Bandenleverancier Pirelli heeft de tests voor de nieuwe 18-inch Formule 1-banden afgerond met een laatste test in Frankrijk. Daniil Kvyat testte op nat circuit van Paul Ricard maandag de banden die de huidige 13-inch banden gaan vervangen in 2022. Pirelli heeft laten weten dat er vijf compounds naar de FIA gaan voor goedkeuring voor 2022.

"Met deze laatste test kunnen we het ontwikkelingsprogramma voor de 18-inch banden afsluiten", liet Pirelli-topman Mario Isola weten. Door de pandemie heeft Pirelli het testprogramma moeten aanpassen. Fysieke tests op circuits werden in 2020 geschrapt en de focus verplaatste zich naar virtuele simulaties en ontwikkeling.

Pirelli heeft in de afgelopen jaren in totaal 36 testdagen gebruikt om de nieuwe 18-inch banden voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Eind 2019 werd al het eerste begin gemaakt met tests. Deze werden begin 2020 hervat, maar werden vervolgens een tijd stilgelegd door de corona-pandemie. In 2021 zijn er nog 28 testdagen geweest om de 18-inch banden uitgebreid voor te bereiden op haar intrede in 2022.

Vijf compounds

Uiteindelijk zijn er uit de tests vijf compounds geselecteerd welke Pirelli wil laten goedkeuren voor 2022. "Zodra de specificaties zijn goedgekeurd door de FIA zullen de coureurs de kans krijgen om de definitieve banden te testen na de Grand Prix van Abu Dhabi. We moeten dan echter nog wachten tot de wintertests in februari om de banden in actie te zien met de nieuwe 2022 Formule 1-auto's."

Bijna alle teams hebben deelgenomen aan de testdagen van Pirelli met negentien coureurs, waarvan er vijftien dit seizoen actief zijn in het Formule 1-kampioenschap. De rol van de coureurs is volgens Pirelli cruciaal geweest in de ontwikkeling, omdat ze hun eigen perspectief hebben los gelaten op de bandenontwikkeling.

Ontwikkeling in een notendop

Om een inkijkje te geven in hoeveel tijd er in de voorbereiding en ontwikkeling van de 18-inch banden heeft gezeten deelde Pirelli een overzicht. Zo heeft de Italiaanse bandenleverancier meer dan 10.000 uren gestoken in indoor testen. 5000 uren aan simulatie. Er zijn zeventig virtuele prototype-banden gemaakt waarvan er uiteindelijk dertig specificaties getest zijn op een circuit door de coureur. In totaal zijn er 4267 ronden gereden tijdens de verschillende testdagen, meer dan 20.000 kilometer. Er zijn tijdens de tests 392 sets banden gebruikt, wat neer komt op 1568 banden.

Pirelli / 18-inch banden / 2021 / Test
Foto: Prielli

Lees ook: Hamilton test Pirelli’s 18 inch banden voor 2022

Lees ook: Pirelli blijft tot eind 2024 F1-bandenleverancier

Lees ook: Formule 1 onthult spectaculaire nieuwe bolide voor 2022

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden