Plan voor budgetplafond Formule 1 lijkt rond te zijn

melbournesunday9-788280

Het lijkt er op dat de organisatie van de Formule 1 een definitief plan op tafel heeft liggen om vanaf 2021 een budgetplafond in te voeren.

Het plan zoals dat nu op tafel zou liggen schrijft een maximaal te besteden bedrag van 175 miljoen dollar (€154 miljoen) per team per jaar voor. Ter vergelijking; teams als Mercedes en Ferrari geven momenteel minimaal het dubbele van dat bedrag uit, terwijl een stal als Williams het met een bedrag van tussen de 100 en 150 miljoen moet doen. De rijderssalarissen, marketing, reis- en verblijfskosten van de teams en de motoren zouden buiten het budgetplafond blijven. Ook zou als onderdeel van dit financiële plan overeen zijn gekomen dat het prijzengeld voor alle teams gelijk wordt getrokken en jaarlijks 90 miljoen dollar (€79 miljoen) zal bedragen.

Critici plaatsen kanttekeningen bij het plan. Vooral het feit dat specifieke kosten al rijderssalarissen en de kosten van de krachtbron buiten het plafond zijn gelaten, zorgt er voor dat er schimmige constructies kunnen ontstaan. Daarnaast bestaat er nog onduidelijkheid over de vraag of de FIA überhaupt de geldstromen goed kan controleren.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden