Porsche ontwierp en testte F1-krachtbron voor 2021

porsche1

Het had niet veel gescheeld of Porsche had in 2021 zijn entree gemaakt in de Formule 1. De Duitse sportwagenfabrikant had zelfs al een hybride V6-krachtbron op de testbank staan.

Het was al langer duidelijk dat Porsche na het beëindigen van het WEC/Le Mans-project verkennende gesprekken voerde met de Formule 1. Het Duitse merk maakte zelfs enige tijd deel uit van de FIA-commissie voor motorfabrikanten die zich bezig hield met het opstellen van de nieuwe reglementen voor krachtbronnen voor 2021.

Maar Porsche deed meer dan dat: een team van zo’n veertig ingenieurs ging nog voor het einde van het Le Mans-project aan de slag met het ontwerpen en in productie nemen van een hybride 1.6 liter V6-motor, zo laat Porsche’s autosportbaas Fritz Enzinger aan Motorsport.com weten: "In de loop van 2017 bereikten ons vanuit de Formule 1 signalen dat het motorreglement aangepast zou worden en dat het systeem dat energie terugwint uit de uitlaatgassen (de MGU-H) afgeschaft zou worden. We waren als onderdeel van de FIA-commissie voor motorfabrikanten betrokken bij de discussies over de toekomst van de Formule 1. Aan de ene kant zaten we aan tafel met deze werkgroep en aan de andere kant waren onze jongens bezig met het ontwerpen van een nieuwe (V6-)krachtbron voor het World Endurance Championship, waarbij we natuurlijk ook nadachten over eventuele aanpassingen aan die motor zodat we ‘m in de Formule 1 zouden kunnen gebruiken.”

Eind 2017 werd duidelijk dat Porsche zich definitief zou terugtrekken uit het langeafstandsracen. Enzinger kreeg daarop de opdracht om de zescilinder toch door te ontwikkelen voor de Formule 1: "Niet alleen op papier, maar een echte motor met het idee om die in 2019 op de baan te gaan testen." Volgens de autosportchef is die krachtbron "compleet klaar en op de testbank. Als we hadden besloten om in 2021 aan de Formule 1 te gaan meedoen dan hadden we deze motor gebruikt."

Omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de precieze specificaties van de Formule 1-motor voor 2021 en omdat Porsche vanaf volgend jaar actief is in de Formule E, besloot het merk af te zien van deelname aan de Formule 1.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden