P-20160828-01623_News

De Belg Stoffel Vandoorne mag dit weekeinde zijn thuisrace rijden op Spa-Francorchamps. Toch zullen de ogen gericht zijn op een in België geboren Nederlander. Voor Max Verstappen voelt de Belgische Grand Prix als een thuisrace. De tienduizenden Nederlandse fans onderstrepen dat gevoel.

Dit jaar zal de 63ste Belgische Grand Prix worden verreden, voor de 51ste keer op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps. Samen met Monaco, Silverstone en Monza vormt Spa een soort ‘Heilige graal’ in de Formule 1. Deze circuits maakten alle vier deel uit van het allereerste Formule 1 seizoen in 1950. Geen coureur heeft ze ooit allemaal in één seizoen gewonnen. Ook dit jaar niet.

'Koning van Spa'

Acht van de laatste zestien races zijn gewonnen vanaf poleposition. Zo ook afgelopen jaar toen Hamilton de pole veroverde in 1:42.553 seconden en een dag later de race won na een spannend gevecht om de leiding met Sebastian Vettel. De Brit kwam daarmee op drie overwinningen te staan, tegenover twee van Vettel. Kimi Raikkonen staat op vier zeges. Onbetwiste ‘Koning van Spa’ is Michael Schumacher nog altijd met zes overwinningen.

Bij de constructeurs staan Ferrari en McLaren beiden op twaalf overwinningen op Spa. Van de nog actieve constructeurs staat Mercedes op 4 zeges, de eerste zege stamt uit 1955, de laatste drie in 2015, ’16 en ’17. Ferrari zal er alles aan gelegen zijn die dominantie te doorbreken. De renstal uit Maranello heeft hier sinds 2009 niet meer gewonnen, toen Kimi Raikkonen namens de Scuderia zegevierde.

De Belgische Grand Prix zal worden gehouden op de allerlangste baan op de kalender. Maar liefst 7,004 kilometer slingert het legendarische asfaltlint zich door het grillige landschap van de Ardennen. Met ontzagwekkende namen als Eau Rouge en Blanchimont, en verder Kemmel, Raidillon en Pouhon heeft het circuit zich een plek in de harten van coureurs en fans verovert.

Eau Rouge

Bij de start van de eerste vrije training koersen de bolides direct vanuit de pitsstraat op Eau Rouge af. De moeder aller bochten, en volgens coureurs zelfs de mooiste ter wereld. Toegegeven, in de moderne Formule 1 is de bocht lang niet zo veeleisend en spectaculair als in vervlogen tijden. Maar wie zich niet juist positioneert en in de befaamde knik naar rechts verkeerd uit komt, verliest al ‘liftend’ en ‘driftend’ kostbare seconden of crasht onverbiddelijk in de muur. Vanwege de lengte van de baan zullen er zondag vanaf 15.10 uur slechts 44 ronden verreden gaan worden. De snelste ronde is sinds vorig jaar in handen van Sebastian Vettel met een tijd van 1:46,577.

Op Spa zijn jongensboeken geschreven, heldendaden verricht en dromen in duigen gevallen, we schreven het al in onze terugblikken op de meest memorabele Grands Prix van Spa. Diezelfde edities passeren ook hier de revue. Zoals de Grand Prix van 1992 met de allereerste overwinning van Formule 1 legende Michael Schumacher uit het Duitse Kerpen, voor wie Spa destijds praktisch in zijn ‘achtertuin’ lag.

In 2008 zorgde een bak Spawater er in de slotronden van de race in 2008 voor dat niet Kimi Raikkonen, maar Lewis Hamilton er met de overwinning vandoor ging. De Fin gleed van de baan en viel uit. Twee uur na de race moest de Brit een tijdstraf incasseren vanwege het afsteken van de chicane voor start-finish, en mocht Felipe Massa zich tot winnaar kronen.

Of wat te denken van de Belgische Grand Prix van 1998, toen zich kort na de start 13 wagens op een hoop reden. Na een incidentrijke race bezorgden Damon Hill en Ralf Schumacher de aimabele Eddie Jordan niet alleen zijn allereerste overwinning in de Formule 1, maar maakten er direct een ‘dubbel’ van. Zo chaotisch zal het zondag niet snel worden, maar ongetwijfeld zullen vele oranje gekleurde fans voor een even zo verrassende winnaar tekenen.

Lees hier alle tijden van vrije trainingen, kwalificatie en race.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen