P-20171027-01300_news

In Mexico-Stad kan Lewis Hamilton zich komende zondag voor de vijfde maal tot wereldkampioen kronen. Sebastian Vettel staat namelijk 70 punten achter op de Brit en móet de Mexicaanse Grand Prix winnen om zijn titelkansen in ieder geval aan de beademing te houden.

Voor de Duitser is zelfs een tweede plek niet meer genoeg om beslissing in het kampioenschap een race uit te stellen. De Duitser zag hier echter het podium nog nooit. Ook vorig jaar werd het wereldkampioenschap Formule 1 in Mexico beslist.

Hamilton stond voorafgaand aan de Grand Prix 66 punten voor en verliet Mexico met 56 punten verschil met nog twee races te gaan. De Mercedes-coureur finishte teleurstellend als negende, maar titelrivaal Vettel kwam niet verder dan een vierde plaats, achter winnaar Max Verstappen, Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen.

Buitenom

In de schaduw van de  titelstrijd beleefde de Nederlander een nagenoeg perfect weekeinde. Slechts 0,086 seconde kwam Verstappen vorig jaar te kort in de jacht op poleposition voor de Grand Prix van Mexico. Die ging uiteindelijk naar Vettel die een 1:16,488 op de klokken zette. Bij de start van de race wist de Red Bull-coureur de rode Ferrari echter in de eerste bocht buitenom te passeren en won na 71 ronden de race. Het is een scenario dat zich ook aanstaande zondag vanaf 20.10 uur zomaar zou kunnen ontvouwen.

De Red Bull coureur zal zich dan ook nu zo ver mogelijk naar voren dienen te kwalificeren op het 4,304 kilometer lange circuit. Van de tien Mexicaanse Grands Prix die hier werden verreden, werd namelijk achtmaal vanaf de eerste startrij gewonnen. Twee keer vanaf de tweede plek en zesmaal vanaf pole, om precies te zijn.

Autódromo Hermanos Rodríguez

Lewis Hamilton en Max Verstappen zijn de enige coureurs van het huidige startveld, die ooit wonnen op het Autódromo Hermanos Rodríguez. De eerste Grand Prix na lange tijd, in 2015, werd namelijk door Nico Rosberg gewonnen. Jim Clark, Alain Prost en Nigel Mansell wonnen de Mexicaanse Grand Prix, als onderdeel van het wereldkampioenschap Formule 1, elk tweemaal. Alleen Prost en Mansell behaalden hun zeges op het circuit waar zondag gereden zal worden.

Van de huidige Formule 1 team zegevierden alleen McLaren en Williams elk tweemaal tijdens een Mexicaanse Grand Prix. Voor Ferrari en McLaren staat de teller op twee zeges. Red Bull staat dankzij Verstappen op één overwinning in de Mexicaanse hoofdstad. Komende zondag zal voor de vierde keer op het door Hermann Tilke gerenoveerde circuit worden gereden, de 19e editie van de Mexicaanse Grand Prix.

Magdalene Mixhuca

Het bochtige asfaltlint in Mexico-Stad ligt op 2,285 meter boven zeeniveau en stond in 1963 voor het eerst officieel op de Formule 1- racekalender. Jim Clark won in de Lotus-Climax op dit circuit, toen nog ‘’ genaamd, met de beruchte kombocht ‘Peraltada’ en de bloedsnelle ‘Eses’. Hij zou in 1967 overigens nogmaals winnen, ditmaal in een Lotus-Ford.

Meteen vanaf de toetreding tot het wereldkampioenschap werd op deze baan steevast de seizoensfinale gehouden, meestal eind oktober. In 1970 won de Belg Jacky Ickx hier namens Ferrari voor het laatst voor de race wederom van de kalender verdween. In 1986 keerde de Grand Prix van Mexico voor zeven jaar terug, ditmaal op het hernoemde en deels aangepaste Autódromo Hermanos Rodríguez. Mansell won de laatste editie in 1992. Dat was de reden voor de circuitdirectie om op het huidige circuit de allerlaatste bocht 17 juist naar hém te vernoemen.

Peraltada en Foro Sol

Het gemoderniseerde en telkens aangepaste Autódromo heeft nóg een opzienbarende wijziging ondergaan. Zo steken de coureurs de befaamde Peraltada af, dwars door het Foro Sol baseball-stadion. Het was de legendarische bocht, waar Mansell in 1990 nog zo spectaculair Gerhard Berger inhaalde. Buitenom welteverstaan. Het is een bijzonder gezicht om de tienduizenden fans op deze gigantische tribunes hun lokale held Sergio Perez te zien, en vooral te horen toejuichen. Het is een thuisrace voor de Mexicaanse coureur die twee jaar oud was toen de Mexicaanse Grand Prix voor de tweede keer voor langere tijd van de kalender verdween, en die 25 jaar oud was toen deze in 2015 terugkeerde. Voor hem een bijzondere race dus, op een bijzonder circuit.

De Mexicaanse Grand Prix is voor Europese kijkers een avondrace. Bekijk hier de precieze tijden van alle vrije trainingen, kwalificatie en de race.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden