31I4339-418

Nog een week en dan wordt in Melbourne de eerste Grand Prix van 2019 verreden. Hoe zijn de renstallen uit hun winterslaap gekomen en wat kunnen we in Australië van ze verwachten? Tot aan de Grand Prix van Australië bekijken we elke dag de voorbereiding van een van de tien teams. Vandaag Haas F1 Team.

Rich Energy Haas F1 Team (aantal rondes: 871)

Snelste tijd:
#8 Romain Grosjean: 1:17.076 (C5)
#20 Kevin Magnussen: 1:17.565 (C5)
#51 Pietro Fittipaldi: 1:19.249 (C4)

Als de wintertests één ding hebben aangetoond dan is het dat het middenveld dit jaar dichter bij elkaar ligt dan ooit en dat het dus wel eens op de ervaring van de coureurs zou kunnen aankomen of en hoeveel punten een stal zal pakken.

Reële Steiner predikt continuïteit

Wat dat betreft lijkt Haas F1 het prima voor elkaar te hebben: samen met Mercedes (Hamilton en Bottas) zijn de Amerikanen de enigen die afgelopen winter vasthielden aan dezelfde coureurs. Voor het derde jaar op rij mogen Romain Grosjean en Kevin Magnussen het gaan proberen voor de jongste renstal op de grid. Waar de Fransman en de Deen de afgelopen jaren veel kritiek te verduren kregen voor hun soms roekeloze rijstijl en onnodige miskleunen, daar predikt teambaas Günther Steiner continuïteit. Een beetje meer de kop er bij en de 26-jarige Magnussen en 32-jarige Grosjean moeten tussen al die jonge nieuwelingen tot prestaties kunnen komen.

Gewijzigde verhouding met Ferrari?

Waar Haas en Steiner aan zullen moeten wennen dit seizoen is de mogelijk gewijzigde relatie met Ferrari. Haas werd vorig jaar vijfde met een auto die verdacht veel leek op de Ferrari van 2017. De renstal maakt er dan ook absoluut geen geheim van dat het zo’n beetje alles wat reglementair is toegelaten bij de Scuderia van het schap trekt en dat op een chassis van Dallara monteert. Deze constructie is teams als Racing Point en Williams een doorn in het oog, maar niet illegaal en dus herhaalt Haas dit trucje ook dit jaar. Met dat verschil dat Sauber dit jaar is omgedoopt tot Alfa Romeo Racing en zo in feite het officieuze B-team van Ferrari is geworden. In hoeverre dit betekent dat Haas kan fluiten naar de steun en de beste spullen uit Maranello moeten we afwachten. Als voorschot op een lossere relatie met Ferrari gaat Haas dit jaar een eigen simulatorprogramma opzetten. Tot afgelopen seizoen maakte het team gebruik van de simulator van Ferrari.

Onze analyse

Mocht Haas een goede deal hebben beklonken met Ferrari dan hangt het succes van het team in grote mate af van de coureurs. Houden Grosjean en Magnussen hun hoofd er bij en draaien ze een consistent seizoen dan konden de stal dit jaar nog wel eens beter afsluiten dan het vorige – toch al zo succesvolle – seizoen. Groot voordeel: Marcus Ericsson is niet meer actief in de Formule 1. En één prijs heeft Haas wat ons betreft al binnen: die van de mooiste livery van het seizoen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen