Prognose: waar staat Rokit Williams Racing?

WilliamsF1_605_HiRes

Over 13 dagen wordt in Melbourne de eerste Grand Prix van 2019 verreden. Hoe zijn de renstallen uit hun winterslaap gekomen en wat kunnen we in Australië van ze verwachten? Tot aan de Grand Prix van Australië bekijken we elke dag de voorbereiding van een van de tien teams. Vandaag Williams:

Rokit Williams Racing (aantal rondes: 567)

Snelste tijd:
#63 George Russell (GBr) - 1:18.130 (C5)
#88 Robert Kubica (Pol) - 1:18.993 (C5)

Williams beleefde een dramatisch seizoen 2018. Het Engelse privateer team bouwde een ronduit slechte FW41, behaalde in 21 races slechts zeven punten, eindigde als tiende en laatste in het constructeurskampioenschap en zag beide rijders en een paar grote geldschieters (Lawrence Stroll, Martini) vertrekken. Wat overbleef was een wake-upcall en de belofte het dit jaar beter te doen. Het team koos voor de ervaren rot Robert Kubica en Formule 2-kampioen George Russell en haalde in telefoonbouwer Rokit en oliebedrijf PKN Orlen twee nieuwe sponsors in huis.

Een week voor de start van de testdagen in Barcelona toonde het team de FW42, maar in feite draaide het hier om de auto van vorig jaar, met slechts een nieuwe voor- en achtervleugel. Dit gebeurt wel vaker, maar nog dezelfde week blies het team de geplande filmdag af en niet veel later kwam de melding dat ook de eerste testdag op het Circuit de Barcelona-Catalunya niet zou worden gehaald: er misten onderdelen.

Uiteindelijk werden twee-en-een-half van de acht testdagen weggegooid en kon pas woensdagmiddag worden begonnen met wat installatierondjes en systeemchecks. Williams liep vervolgens flink achter de feiten aan en wist - ondanks een aardig herstel in de tweede week - zowel in rondetijden als in aantal afgelegde kilometers niet in de buurt te komen van de rest van het veld.

Als klap op de vuurpijl werd ook de laatste dag half afgeblazen vanwege 'vermoeidheid van de auto'. Een aantal essentiële onderdelen was simpelweg aan het einde van zijn levensduur en er waren geen vervangende onderdelen voorhanden. Robert Kubica verzuchtte aan het einde van de testweek dat hij pas 20 procent klaar is voor Melbourne en dat de eerstkomende races niet veel meer zullen zijn dan veredelde testsessies.

Onze analyse

Waar alle teams de afgelopen maanden progressie lijken te hebben geboekt, daar lijkt Williams er alleen maar op achteruit te zijn gegaan. Robert Kubica en George Russell gaan het team niet uit de achterste regionen weg krijgen. 2019 kon wel eens een 'make or break' jaar worden voor teambaas Claire Williams, die de situatie beschamend noemt, maar tot dusverre weigert conclusies te trekken.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden