Protest Red Bull tegen penalty Lewis Hamilton afgewezen

SI202107180353_hires_jpeg_24bit_rgb

De herziening van de tijdstraf van Lewis Hamilton voor de crash met Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië is afgewezen. Dat hebben de stewards bekendgemaakt. De FIA staat herzieningen toe als er een nieuw en belangrijk element gevonden is dat niet beschikbaar was voor de partijen op het moment dat de beslissing voor de straf gemaakt werd. 

Hamilton kreeg een 10 seconden tijdstraf omdat hij volgens de stewards verantwoordelijk was voor de botsing met Verstappen. Christian Horner vroeg om een herziening van die straf nadat Hamilton de wedstrijd met de 10 seconden tijdstraf won terwijl Verstappen uit de race lag. Horner wilde een nieuwe beoordeling van de stewards. Dit verzoek werd voorafgaand aan de Grand Prix van Hongarije besproken en is door de stewards afgewezen.

Lewis Hamilton / Max Verstappen / Silverstone / Groot-Brittannië / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson/Getty Images)

Bewijsstukken van Red Bull

In totaal heeft Red Bull vier bewijsstukken ingediend bij de stewards: dia's die door het team gemaakt zijn waarop de GPS-gegevens van de auto van Hamilton en Verstappen zichtbaar zijn, GPS-gegevens die naar hun eigen zeggen vergelijkingen trekken met de lijn die Hamilton nam bij het passeren van Charles Leclerc later in de race in dezelfde bocht, een simulatie van het incident en een re-enactment van de lijn waarop Hamilton reed in de eerste ronde. Die simulatieronde zou waarschijnlijk gereden zijn door Alex Albon. Hij zou dit tijdens een filmdag met het team op Silverstone hebben uitgevoerd.

Deze bewijsstukken zouden volgens de stewards onvoldoende relevant zijn voor het herzien van de tijdstraf. Ook zouden de meeste dia's niet toevallig ontdekt zijn, maar gemaakt zijn ter ondersteuning van de herziening. Het meeste bewijsmateriaal was al bekend op het moment van de beslissing. Daardoor voldoet het bewijsmateriaal niet aan de eisen. Ook staat er in het document dat de stewards 'met enige bezorgdheid notities maken van bepaalde beschuldigingen in de brief van Red Bull'. Deze beschuldigingen worden niet bekendgemaakt en daarnaast gaan de stewards ook geen commentaar geven op de inhoud van de beschuldigingen.

Reactie Mercedes

De reactie van het team van Mercedes liegt er niet om. In een verklaring beschuldigt het team het management van Red Bull ervan dat ze probeert de 'de goede naam en sportieve integriteit van Lewis Hamilton aan te tasten'.

Het besluit van de stewards staat in ieder geval vast: het verzoek om herziening is afgewezen en daardoor blijft de 10 seconden tijdstraf voor Hamilton staan net als zijn overwinning.

Lees ook: Bleekemolen over Hongarije: “Messen zijn nu echt geslepen”

Lees ook: Red Bull wil huidige coureurs behouden

Lees ook: Teams riskeren straf voor ongeplande bezoekjes stewards

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden