0b1c-f0e4-94af-4ffdaec9ed99_7646cf877bca8ac9dec796e5c157302533f33856

De FIA heeft direct na de Grand Prix van Japan de ECU's (electronic control units) en de stuurwielen van beide Renault-bolides ingevorderd. Dat is gedaan op verzoek van de wedstrijdleiding op basis van een officieel protest tegen Renault door SportPesa Racing Point.

Volgens de stal uit Silverstone heeft Renault op Suzuka gebruik gemaakt van een illegaal systeem dat de rembalans in de RS19 automatisch regelt. Met dit systeem - in het document van de FIA de pre-set lap distance-dependent brake bias adjustment system genaamd - hoeven de coureurs niet meer elke raceronde handmatig op hun stuur de rembalans aan te passen en dat scheelt een hoop handelingen in de cockpit.

kwalijapan-700x394
(c) Formula1.com

Wat op de achtergrond meespeelt bij dit protest is de strijd in het constructeurskampioenschap waarin vrijwel elk punt telt. Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg werden gisteren zesde en tiende werden terwijl Sergio Perez en Lance Stroll als negende en elfde eindigden. Mochten het protest inderdaad worden gehonoreerd dan verliezen Ricciardo en Hülkenberg waarschijnlijk hun punten en dat levert Racing Point dan weer extra punten op.

Eerder dit jaar kregen beide Alfa Romeo's al een tijdstraf van dertig seconden aan hun broek wegens het gebruik van een illegale koppeling.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen