Update: Racing Team Nederland blij met top 10-finish

le-mans-24-hours-2018-race-2

Racing Team Nederland is twee plaatsjes opgeschoven in de eindklassering van de 24 uur van Le Mans. Het team van Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Jan Lammers was negende in de LMP2-klasse, maar is door twee diskwalificaties opeens zevende.

De FIA maakte gisteravond laat bekend dat de nummers één en twee van het LMP2-klassement uit de uitslag zijn gehaald vanwege een illegaal tanksysteem waardoor de auto's sneller zouden kunnen worden voorzien van brandstof. Het gaat om twee auto's van TDS Racing: de #26 van Andrea Pizzitola, Roman Rusinov en Jean-Eric Vergne die wordt gerund door G-Drive Racing en de #28 met aan boord Loic Duval, Francois Perrodo en Matthieu Vaxiviere.

Signatech nu winnaar

Door de diskwalificatie is de Signatech Alpine Oreca #36 van Nicolas Lapierre, Andre Negrao en Pierre Thiriet nu winnaar in de LMP2. De #39 Graff-SO24 van Vincent Capillaire, Tristan Gommendy en Jonathan Hirschi is nu tweede en de #32 United Autosports Ligier van Juan Pablo Montoya, Will Owen en Hugo de Sadeleer derde.

Bij Racing Team Nederland zijn ze uiteraard blij met de nieuwe rangschikking en de extra punten voor het WK. "Dit nieuws verklaart voorlopig in ieder geval waarom deze twee auto’s tijdens de race korter stilstonden tijdens een tankstop. Wij begrepen dat verschil eerlijk gezegd al niet. We gaan zien welk vervolg dit nu krijgt", aldus teammanager Mark Koense

Puike prestatie

Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Jan Lammers reden een prima Le Mans, waarbij ze zich vrijwel de gehele race in de top 10 handhaafden. Vanaf de vroege zondagochtend kampte de gele Dallara P217-Gibson echter met kapotte uitlaten, waardoor het nog een spannend gevecht naar de finish werd.

Een derde reparatie van een uitlaat kostte op de valreep nog een positie, maar het enige Nederlandse Le Mans-team toonde zich blij en tevreden met de top 10-finish in pas de tweede deelname aan Le Mans.

Frits van Eerd was na afloop zeer tevreden: "Het hele team heeft een geweldige prestatie geleverd. Ik ben meer dan trots op dit resultaat. Wij hebben hier tot aan de start een week lang geworsteld met de afstelling van de Dallara, maar in de race klopte ineens alles. De auto was fantastisch.Het team heeft keihard gewerkt, Giedo en Jan deden een super job en ik ben blij dat ik geen fouten heb gemaakt."

Ook Giedo van der Garde keek met een goed gevoel terug op de race: "Ik denk dat we tevreden mogen zijn. De laatste uren in de auto waren heftig; ik heb op zondagochtend iets meer dan 3 uur achtereen gereden en ik stapte kapot uit. We mogen tevreden zijn hoe we hier als team presteerden, want we hebben onder de streep de snelste Dallara op de baan gebracht. Mooi dat dit dan beloond wordt met een top 10-finish. Ik denk dat we allemaal trots mogen zijn op dat resultaat."

Jan Lammers kon geen genoeg krijgen van zijn 24e deelname aan Le Mans: "Ik heb mijn 24ste 24 uur van Le Mans met gigantisch veel plezier beleefd. Ik wilde de best mogelijk bijdrage leveren aan het team en het verbaasde me hoe makkelijk het me afging. De auto lag super in de race en ik heb er met volle teugen van genoten. Ik had het zo verschrikkelijk naar mijn zin, dat de race wat mij betreft twee keer zo lang had mogen duren!"

De volgende FIA WEC-race is de 6 Hours of Silverstone op 19 augustus.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden