‘Red Bull dichtbij deal met Volkswagen’

VW

Red Bull Racing staat op het punt om overgenomen te worden door Volkswagen, meldt BBC Formule 1-analist Eddie Jordan. Volgens de Ierse oud-teambaas zou het Duitse concern het team willen kopen en het als fabrieksteam in de Formule 1 willen laten rijden. Red Bull zou als belangrijkste sponsor bij het project betrokken blijven.

Omdat instappen in de Formule 1 enige voorbereiding vergt, zou VW pas in 2018 met een eigen motor aan de start willen verschijnen. Tot die tijd zou Red Bull afscheid nemen van Renault en de komende twee seizoenen overbruggen met Ferrari-krachtbronnen. Onder welk merk VW het F1-team laat rijden is niet duidelijk. Audi lijkt favoriet, maar het concern heeft ook Porsche, Bugatti, Lamborghini, Bentley, Seat en Skoda in de aanbieding.

Er is vaker gespeculeerd over een entree van Volkwagen AG in de Formule 1. De Duitsers werken al jaren intensief samen met Red Bull (Dakar, WRC, Formule 3) en waren het afgelopen decennium met Audi zeer succesvol op Le Mans, maar tot een overstap naar de F1 kwam het nooit. Volgens de BBC zou Volkswagen-CEO Martin Winterkorn vorig jaar al een deal hebben willen sluiten met Red Bull, maar stak Ferdinand Piëch, indertijd voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen AG, daar een stokje voor. De kleinzoon van Ferdinand Porsche zou een enorme hekel hebben gehad aan Bernie Ecclestone en zich altijd tegen Formule 1 hebben verzet. Piëch op zijn beurt stapte afgelopen april op bij Volkswagen na een conflict met de rest van de raad van commissarissen. Het lijkt er op dat met het vertrek van Piëch ook het veto tegen een F1-project is opgeheven.

Saillant in dat kader is ook de opmerking van Red Bull-adviseur Helmut Marko van afgelopen mei, enige weken na het vertrek van Piëch: “mochten we op korte termijn geen competitieve [Renault] motor hebben, dan gaan we verder met Audi of we vertrekken uit de Formule 1”. Vier maanden later lijken zijn woorden dus bewaarheid te worden. Of Toro Rosso ook in de deal betrokken is, is niet duidelijk. 

Foto: Van Amersfoort Racing

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden