www

Monaco is altijd al een bijzondere locatie voor Red Bull Racing. De Oostenrijkse stal pakt elkaar jaar groots uit in het prinsdom met het Energy Station, een immens hospitality unit voorzien van een heus zwembad.

a-700x467
Het immense drijvende Energy Station met zwembad (c) Red Bull Content Pool

Komend weekend zijn de feesten er echter nog net even wat groter dan gebruikelijk: de 76ste Grand Prix van Monaco is namelijk de 250ste Formule 1 waar het Oostenrijkse team aan de start verschijnt.

Partnerschap tussen buurlanden

Limonadeboer Dieter Mateschitz steekt al sinds de oprichting van het merk in 1987 veel geld in (extreme) sporten. In 1995 klopt de Oostenrijker aan bij Peter Sauber, de eigenaar van het gelijknamige Formule 1-team. Mateschitz koopt zich met Oostenrijkse shillingen in het Zwitserse team in en vanaf dat moment sieren de rode stieren de motorkap van de Saubers (en ook korte tijd die van het Arrows Formule 1-team)

fda19af3c6fc7f6c8b9c798cdf9c0e29-700x363
1995: de eerste bescheiden Red Bull-stickers op de Sauber C14 van Heinz-Harald Frentzen

Overname Jaguar

Mateschitz wil echter meer en dat krijgt hij in 2004: Ford wil van het teleurstellende Jaguar Racing (voorheen Stewart Grand Prix) af en Mateschitz ziet zijn kans schoon. Hij koopt het team en verft de Jaguar R5 grijs-blauw. De tot RB1 omgedoopte bolide verschijnt op 6 maart 2005 voor het eerst aan de start van een Formule 1-race. De ervaren David Coulthard en de Oostenrijker Christian Klien zullen tijdens de Grand Prix van Australië de eerste racekilometers voor tot Red Bull Racing gedoopte team afleggen. Het wordt een doorslaand succes: Coulthard finisht als vierde, Klien komt op P7 over de finish. In de eerste twee races van het seizoen behaalt Red Bull al meer punten dan Jaguar in het hele voorgaande jaar.

Coulthard_RedBull_Canada2005-700x467
2005: David Coulthard in de eerste Red Bull, de RB1 (c) Wikipedia

Marketingmachine

Het blijkt de start van een succesverhaal, niet in de laatste plaats geholpen door een goed uitgekiende marketingstrategie. Red Bull profiteert daarbij van het vertrek van rock ’n roll-team Jordan dat in 2005 overgaat in Russische (Midland) en later Nederlandse (Spyker) handen. De marketingmachine van Red Bull draait overuren: met spectaculaire feesten, spraakmakende one-off liveries (Superman, Star Wars), het Energy Station en het immens populaire blad Red Bulletin neemt de stal moeiteloos de rol van rebelse renstal over van Jordan. Als er vanaf 2006 ook nog podiums worden gepakt - de eerste door Coulthard in Monaco - is het succes compleet.

2006-Coulthard-F1.com_-700x467
2006: Coulthard pakt in de Superman-livery het eerste podium voor Red Bull (c) Formula1.com

Geeft je vleugels

Eind 2006 mag Robert Doornbos het even proberen bij Red Bull. De Nederlander vervangt Klien in China, Japan en Brazilië maar weet geen potten te breken en moet in 2007 zijn stoeltje afstaan aan Mark Webber. Het team wordt dat jaar vijfde bij de constructeurs. Niemand kan meer om de gevleugelde vrienden uit Oostenrijk heen, zeker als in 2008 Coulthard zijn helm aan de wilgen hangt en zijn plaats wordt ingenomen door ene Sebastian Vettel, die op 14 april 2009 in zijn derde optreden voor Red Bull de eerste overwinning voor het team binnenhaalt.

2009-Vettel-700x467
2009: De eerste overwinning voor Red Bull is direct een 1-2 (c) Red Bull Content Pool

'Number two driver'

De rivaliteit tussen de getalenteerde Vettel en keiharde werker Webber drijft het team tot waanzin, maar zorgt ook voor grote successen, uitmondend in de eerste wereldtitels voor Vettel en het team in 2010. De coureurs zijn dan al lang niet meer on speaking terms, en komen in Turkije zelfs met elkaar in botsing. Waar de hele wereld de Duitser aanwijst als hoofdschuldige, daar richten de verwijten van teambaas Christian Horner zich juist op de Australiër. Achteraf zou dit incident de doorslag geven in de strijd om de wereldtitel: vanaf dat moment is Webber in zijn ogen de 'number two driver' en wordt Vettel voorgetrokken. De Duitser profiteert optimaal van het gekrenkte ego van Webber en weet vier jaar op rij de wereldtitel voor coureurs binnen te halen.

Trots als Webber is draagt hij wel zijn steentje bij aan de eveneens vier constructeurstitels in die jaren. Samen winnen Vettel en Webber in vijf jaar 47 races. In 2013 is Webber het zat. De 37-jarige coureur accepteert een stoeltje bij het WEC-team van Porsche en verlaat de Formule 1.

2013-Webber-700x467
2013: Webber neemt op Interlagos afscheid van de Braziliaanse fans en de Formule 1 (c) Red Bull Content Pool

Nieuwe generatie

Zijn plaats wordt in 2014 ingenomen door rising star Daniel Ricciardo. Die laat in zijn eerste seizoen geen spaan heel van Vettel. Ricciardo wint drie races en wordt met de ondermaats presterende Renault V6-krachtbron derde in het kampioenschap, terwijl Vettel niet verder komt dan één tweede en drie derde plaatsen en een vijfde plek in de eindrangschikking. Hierop is het Vettel die zijn biezen pakt en naar Ferrari overstapt.

Daniil Kvyat, één van de vele talenten uit het Red Bull-opleidingsprogramma neemt zijn plaats in, maar met het vertrek van Vettel lijkt alle jus er uit bij de Oostenrijkers. In 2015 pakt het team slechts drie podiums. De schuld wordt al gauw gelegd bij Renault dat de motoren maar niet aan de praat krijgt. Ook Kvyat blijkt geen aanwinst voor het team dat op 5 mei 2016 afscheid neemt van de Rus en een Nederlander de kans biedt. Max Verstappen grijpt die kans met beide handen aan en doet het onmogelijke: op 15 mei wint hij in Barcelona direct zijn eerste race voor Red Bull.

AP-1NB2B87Z92111_news-700x466
2016: Verstappen wint bij zijn eerste optreden direct zijn eerste Grand Prix voor Red Bull (c) Red Bull Content Pool

Jubileumoverwinning?

Waar Ricciardo dit jaar al een race (China) won daar heeft Verstappen dit jaar nog geen P1 achter zijn naam staan, maar dat laatste zou wel eens kunnen gaan veranderen. Beide coureurs waren extreem snel in de vrije trainingen en Verstappen liet zelfs weten niet eens voluit te zijn gegaan. Het zou een geweldige prestatie zijn als hij of Ricciardo de 250ste Formule 1-race van Red Bull Racing daadwerkelijk in winst weet om te zetten. In het Energy Station wordt de Red Bull en champagne alvast koud gezet en de temperatuur van het zwembad een graadje opgeschroefd.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen