Red Bull Racing gaat mogelijk eigen F1-motoren bouwen

door Julia Onclin
SI202007190131_hires_jpeg_24bit_rgb

Voor Red Bull Racing is het essentieel om de motorsituatie rond te krijgen. De renstal wil volgens Helmut Marko graag de Honda power units overnemen, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. "Als de motoren vanaf 2025 een stuk simpeler worden qua ontwerp en de MGU-H verdwijnt, zullen de jaarlijkse investeringen nog maar zo'n 50 miljoen zijn" stelde de Oostenrijker in gesprek met Autosport. Dat maakt het bouwen van een eigen motor een stuk aantrekkelijker.

Honda heeft momenteel een faciliteit in Milton Keynes, maar Marko stelt dat Red Bull bij het overnemen van de Honda power unit alles vanuit het gebied rond haar eigen fabriek gaat doen. "Onze plannen zijn om het motorische project onder te brengen op onze bestaande Red Bull-campus en een hal daar volledig voor aan te passen."

AP-1W36CNTRH1W11_news-700x467
(c) Red Bull Content Pool

Op de vraag of een mogelijke Renault-motor het plan B is, stelt Marko het volgende: "We focussen ons volledig op het project met Honda." Het overnemen van de Honda-motor zou volgens Marko een tijdelijke oplossing zijn tot er een nieuw motorreglement komt.

"Als de motoren vanaf 2025 een stuk simpeler worden qua ontwerp en de MGU-H verdwijnt, zullen de jaarlijkse investeringen nog maar zo'n 50 miljoen zijn. Dat maakt de situatie een stuk minder complex dan die nu is met de huidige motor", vervolgt Marko. "Je zou de ontwikkeling van zo'n motor dan prima kunnen doen met de voorzieningen die we in Milton Keynes zullen hebben."

Een eigen motor bouwen?

Betekent dat dan dat Red Bull, als alle voorwaarden goed zijn, misschien wel een eigen motor gaat maken vanaf 2025? "Correct, dat klopt. Of dat dan in samenwerking met een andere partij is of echt helemaal alleen, is waarschijnlijk gewoon een kwestie van goed onderhandelen."

door Julia Onclin

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen