Renger van der Zande: "Strategie was gewoon niet goed"

IMG_7657

Renger van der Zande is als vijfde gefinisht bij de IMSA Acura Sports Car Challenge op de Mid-Ohio Sports Car Course. Van der Zande nam plaats in de Cadillac van Chip Ganassi Racing met Kevin Magnussen als teamgenoot. Ondanks een heel goede auto een teleurstellend resultaat volgens de Nederlander.

"Geen race om goede berichten over naar huis te sturen, maar dat gaan we natuurlijk wel doen", zegt Van der Zande tegenover Grand Prix Radio. "Uiteindelijk een vijfde plek, maar Kevin Magnussen maakte een foutje bij de start. Hij veranderde van lijn waardoor we een drive-through penalty kregen. Kevin baalde enorm, ging heel hard rijden en het bleek ook dat de auto dus gewoon heel erg goed was. Dat gaf eigenlijk wel hoop. We gingen naar voren en hij kwam uiteindelijk op de vijfde plek binnen. Ik kon van de vijfde naar de derde plaats rijden. Een paar mooie acties op de baan, inhaalacties rondom Oliver Jarvis in de Mazda, Olivier Pla in de Acura en ook een Cadillac voorbij tijdens de restart."

Mislukte pitstop

Een mislukte pitstop waarbij het wiel rechtsvoor niet los kwam kostte Van der Zande heel veel tijd. "We lagen toen laatste en vanaf die plek reed ik weer terug naar de derde plaats. Het ging echt wel heel lekker, ik ben twee keer het halve veld voorbij gereden. Maar met drie minuten te gaan moesten we alsnog naar binnen om een beetje benzine te halen om tot het eind te komen en dat gooide wel onze ruiten in." Volgens Van der Zande moet het team hergroeperen om te kijken waar het beter kan. "De strategie was gewoon niet goed. Ze hadden of de rijder, in dit geval ik, moeten vertellen dat ik meer benzine moest sparen of ze hadden gewoon aan het begin van de stint moeten zeggen 'kom maar naar binnen om nieuwe benzine te halen, zodat je tot het eind kan vlammen'. Nu heb ik benzine gespaard én ik heb op het laatst alsnog naar binnen moeten rijden om brandstof te halen. Dat is natuurlijk alsof je de rivier over zwemt en halverwege denkt: nu ga ik terug. Dat is een beetje jammer."

IMG_7658-e1616344758754-700x426
Foto: Renger van der Zande

Detroit Grand Prix

De volgende race in het IMSA-kampioenschap is op 12 juni in Detroit. "Da's een belangrijke race, want voor General Motors waar we natuurlijk voor rijden is het een thuiscircuit. Normaal gaat de Cadillac daar erg goed, dus hopelijk kunnen we daar een beter resultaat scoren", besluit Van der Zande.

Lees ook: Renger van der Zande: "Kunnen echt nog wel naar voren klimmen"

Lees ook: McLaren naar Monaco met speciale Gulf-livery

Lees ook: Mattie Valk ontvangt Hans te Pas in F1 aan Tafel

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden