2021UnitedStatesGrandPrixFridayGP2117_162738_2ST2039

Daniel Ricciardo kan terugkijken op een geslaagde dag in Austin. Op zaterdagochtend mocht de McLaren-coureur achter het stuur kruipen van NASCAR-legende Dale Earnhardt sr. De demo in de NASCAR-auto met startnummer 3 was duidelijk het hoogtepunt voor de Australiër, maar ook zijn kwalificatie was niet onverdienstelijk. Ricciardo start zondag de race vanaf P6, voor teamgenoot Lando Norris. 

"Ik zweette meer in de NASCAR, het was zo warm", was het antwoord van Ricciardo op de vraag van Jack Plooij wat leuker was, de kwalificatie of de ochtendsessie in de NASCAR. "De auto was lastig te besturen, mijn handen bewegen niet zo snel", vervolgde Ricciardo enthousiast over zijn NASCAR-ervaring. Vooral het schakelen en de toeren waren indrukwekkend liet de McLaren-coureur weten. "Ik probeerde wat donuts te doen, maar kon het niet al te gek maken omdat de auto al vrij warm werd. Het was gaaf voor de fans."

Zak Brown

McLaren-baas Zak Brown is de eigenaar van de legendarische Chevrolet Monte Carlo van Earnhardt uit 1984. Voorafgaand aan het seizoen had Brown de belofte gedaan dat Ricciardo mocht rijden in de auto als hij een podium zou halen. Met de overwinning in Monza van Ricciardo was het in Austin zo ver en mocht de Australiër in de auto van zijn jeugdheld stappen. Een betere plek dan op een Amerikaans circuit in een NASCAR-wagen rijden is er volgens Ricciardo niet. Brown is overduidelijk een race-enthousiast en stond glunderend te kijken naar de actie. "Het is een teken van een goede verzamelaar", vond Ricciardo. "Het gaat bij hem niet alleen om hoe de auto eruit ziet, maar hij geniet er ook duidelijk van als hij hem in actie ziet. Ik denk dat hij zo opgewonden was als ik!"

Zesde startplaats

Men zou bijna vergeten dat er ook nog een kwalificatie verreden is voor de Grand Prix van Amerika, waarin Ricciardo de zevende tijd wist neer te zetten. Door een gridstraf van Valtteri Bottas mag de McLaren-coureur zondag vanaf de zesde startplaats vertrekken, waar hij best tevreden mee was. "Zesde was oké. Ferrari had net iets meer in de kwalificatie. Ze hebben een goede stap gemaakt sinds de trainingen op vrijdag."

Daniel Ricciardo / McLaren / Austin / Amerika / 2021
Foto: McLaren Media Centre

Hoewel het om een paar tienden gaat volgens de Australiër had hij liever voor de Ferrari's gestaan. Toch ziet hij een lichtpuntje in de bandenstrategie voor de race, want Carlos Sainz start zondag op de zachte band, die waarschijnlijk minder lang mee zal gaan. "Ik hoop dat hij er wat pijn van gaat krijgen in de race en ben ik degene die lacht", grapte Ricciardo.

Lees ook: Verstappen pakt pole position Grand Prix van Amerika

Lees ook: Norris blij met verandering afstelling

Lees ook: Toto Wolff geeft problemen Mercedes-motor toe

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden