Ricciardo mag vijfde startplaats houden na hinderen Stroll

2021RussianGrandPrixFridayGP2115_230000XPB_RUSSIA_SATURDAY_26-1

Het zijn goede tijden voor het team van McLaren. In Rusland scoorde Lando Norris zijn eerste pole position. Teamgenoot Daniel Ricciardo pakte de vijfde startplaats. De winnaar van de vorige grand prix zat nog wel even in spanning, omdat hij bij de stewards geroepen werd voor het hinderen van Lance Stroll in een snelle ronde. Ricciardo en McLaren kwamen er uiteindelijk met een waarschuwing vanaf. 

Tegenover Ziggo Sport liet Ricciardo weten dat het voor het team een goed resultaat is. "De eerste pole voor Lando (Norris red.) en ik weet niet wanneer de laatste keer was dat het team een pole position behaalde. Het waren goede weken voor de recordboeken", aldus Ricciardo. De laatste keer dat een McLaren-coureur vanaf de eerste startplaats mocht vertrekken was Lewis Hamilton tijdens de Braziliaanse Grand Prix in 2012.

Gladde omstandigheden

In de kwalificatie op het circuit in Sotsji draaide het om timing. Het circuit was opdrogende na een kletsnatte zaterdagochtend waarin de derde vrije training geschrapt werd. Volgens Ricciardo hebben hij en het team op de best mogelijke manier gereageerd op de omstandigheden. "Bij het uitrijden van de pitstraat was het erg glad. Ik denk dat ik in het eerste deel van de ronde wat momentjes had en daar veel temperatuur heb verloren. In bocht 16 was het ook nog steeds glad, daar heb ik ook wat tijd verloren."

Daniel Ricciardo / McLaren / Sotsji / Rusland / 2021
Foto: McLaren Media Centre

Ricciardo is tevreden met de top-5 startpositie en heeft genoten van de sessie waarin op zowel intermediates als slicks gereden kon worden. Toch is hij ook kritisch op zijn prestatie. "Natuurlijk ga ik kijken naar wat ik beter had kunnen doen, maar als team kunnen we blij zijn met waar we staan."

Andere omstandigheden op zondag

Voor de race op zondag worden andere weersomstandigheden verwacht. "Het zal waarschijnlijk droog zijn. Iedereen heeft voor zaterdag een afstelling voor de regen en dat zal zondag niet optimaal zijn", liet Ricciardo weten. "Ik hoop dat het een leuke race wordt. Het veld is in ieder geval goed verdeeld met een aantal snelle jongens achterin het veld. Hopelijk kan Sotsji ons een mooie show bieden."

Reprimande voor hinderen

Ricciardo moest zich na de kwalificatie nog wel even bij de stewards melden. De McLaren-coureur zou Lance Stroll tijdens de kwalificatie in de weg hebben gereden. Na een bezoek aan de stewards kwam Ricciardo er met een waarschuwing vanaf. In het statement van de FIA wordt uitgelegd dat de stewards het incident hebben vergeleken met andere situaties waarin coureurs gehinderd werden. Door de omstandigheden op de baan, met slecht zicht door de hevige spray, is besloten om Ricciardo en het team te waarschuwen in plaats van ze een penalty te geven.

Lees ook: Top & Flop: Grand Prix van Rusland kwalificatie 

Lees ook: George Russell: “We hebben niks te verliezen”

Lees ook: Norris over eerste pole: “Risico heeft vruchten afgeworpen”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden