Rinus VeeKay: "Supergoed seizoen tot nu toe"

RinusVeeKay

De eerste maanden van zijn tweede IndyCar-seizoen zijn achter de rug voor Rinus 'VeeKay' van Kalmthout. Hij pakte voor het eerst een podium, zag een podiumplek in de Indy 500 helaas aan zich voorbijgaan en kreeg een fietsongeluk met een breuk als gevolg. Grand Prix Radio sprak met de jonge IndyCar-coureur en blikt onder andere terug op de eerste seizoenshelft. Ook vertelt VeeKay hoe hij gemotiveerd en in shape blijft.

Op het moment dat we Rinus spreken geniet hij van zijn welverdiende summer break, die 5 weken duurt vanwege de Olympische Spelen. “Op dit moment ben ik lekker mijn hoofd aan het leegmaken en me aan het voorbereiden op de aankomende races.”

VeeKay is blij met hoe het seizoen tot nu toe is gegaan. “Ik heb dit jaar mijn eerste overwinning gepakt. En dan nog een tweede plek en veel toptienklasseringen. Dus echt een supergoed seizoen tot nu toe.” De breuk in zijn sleutelbeen, als gevolg van een valpartij tijdens een fietstocht, gooide wel een beetje roet in het eten. “Maar daar ben ik helemaal van hersteld. Doordat ik een race heb gemist, moet ik natuurlijk een aantal misgelopen punten goedmaken. Gelukkig komen er een aantal mooie circuits aan, waar we de mogelijkheid hebben om flink te scoren." Zo staat de race op Laguna Seca nog op het programma, het circuit waar hij vorig jaar een overwinning boekte. Ook staat Portland nog op de planning, waar hij tijdens de Indy Lights een winst behaalde. Komende race is op Gateway en daar heeft hij vorig jaar bewezen sterk te zijn.

4CJ5078-scaled-e1621115984757-700x373
Foto: IndyCar series / Chris Jones

Snel herstel na breuk

Het herstel van de breuk is sneller verlopen omdat VeeKay veel aan stretching heeft gedaan en samenwoont met zijn personal trainer Raun. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat de spieren om de breuk heen weer sterk worden. “Ook heb ik hyperbare zuurstoftherapie gedaan in Florida, waardoor mijn herstel nog sneller ging. Dat was fijn, want daardoor kon ik de eerste race na mijn afwezigheid, op het fysiek zware circuit van Mid-Ohio, goed volhouden.”

De Nederlander vertelt verder dat hij al een vakantie in Curaçao achter de rug heeft en de mogelijkheid had te genieten samen met zijn ouders en vriendin. Zijn vriendin is nu ook voor het eerst mee naar Amerika. “Het is ontzettend leuk om haar hier alles te laten zien en om samen dingen te doen die in Nederland niet snel voor de hand liggen. We zijn bijvoorbeeld samen naar een schietbaan geweest.”

De jonge coureur uit Hoofddorp vindt de afstand tussen bepaalde dingen het grootste verschil tussen wonen in Amerika en Nederland. “Als je hier in de auto stapt, dan rijd je zo drie kwartier om ergens naar de sportschool te gaan. In Nederland kun je in die tijd van Amsterdam naar Rotterdam.” Hij voegt toe dat in Amerika alle ritten die korter dan een uur duren, gezien worden als korte ritten.

Genieten van elk raceweekend

Hoe een raceweekend eruitziet ligt eraan wanneer het raceweekend start, maar van maandag tot woensdag brengt VeeKay vaak tijd door op de simulator. Daarna vliegt hij naar de plek waar de race is. “Vervolgens heb ik nog een dag om een beetje te acclimatiseren en om de stad te zien waar we zijn, want dat vind ik leuk. Ik reis immers door een groot land, waarin van staat tot staat grote culturele verschillen bestaan.” De raceweekenden vliegen volgens de coureur voorbij en hij doet er dan ook alles aan om zo veel mogelijk te genieten.

Aangezien VeeKay in Amerika woont, samen met zijn personal trainer, brengt hij veel tijd door met trainen. Sinds kort traint het tweetal vooral binnen. Het fietsongeluk van VeeKay vond namelijk buiten plaats en men wil voorkomen dat er nog een keer iets soortgelijks gebeurt. “We trainen twee of drie keer per dag en zijn daarna enkel bezig met herstel en voeding.” Het is maar goed ook dat de Nederlander zo veel traint het rijden in de IndyCar is namelijk mentaal en fysiek zwaar. IndyCar-coureurs rijden zonder stuurbekrachtiging of iets van hulp in de auto.

Arie Luyendyk is het grote voorbeeld van VeeKay en tevens zijn steun en toeverlaat. Luyendyk won de Indianapolis 500 twee keer, maar dat was beide keren voor VeeKay überhaupt geboren was. Vragend naar de fascinatie voor Luyendyk geeft de jonge coureur aan dat hij de enige Nederlander is die succesvol heeft geracet in de IndyCar. “Ook al is het al eventjes geleden dat Arie zegevierde in de 500, in Amerika blijft hij een legende. Iedereen heeft zoveel respect voor Indy 500-winnaars. Ik vind dat mooi en inspirerend om te zien. Nu ik vergelijkingsmateriaal heb – ik heb de Indy 500 nu tweemaal gereden – weet ik bovendien hoe gruwelijk moeilijk het is om die race te winnen.”

'Kan nog ruim 25 jaar meedoen'

Het racen in de IndyCar is voorlopig wel de grootste focus van de jonge Nederlander. Voorlopig lijkt er dan ook geen sprake te zijn van een uitstapje naar een andere raceklasse. “IndyCar is alles voor mij. Bovendien, Helio Castroneves, die dit jaar de Indy 500 won, is inmiddels 46 jaar oud. Wat dat betreft zou ik dus nog ruim 25 jaar mee kunnen doen!” VeeKay geniet echt van het racen en heeft als doel om een vast gezicht in de IndyCar te worden.

De volgende IndyCar-race met Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is aankomende zaterdag, 21 augustus, op de World Wide Technology Raceway. Het laatste nieuws omtrent de prestaties van VeeKay volg je natuurlijk op de voet bij Grand Prix Radio.

Lees ook: Nyck de Vries over Formule E, kwalificatieformat en zijn toekomst

Lees ook: Larry ten Voorde: “Wil eerste rijder van mijn dorp worden”

Lees ook: Beitske Visser: “Hoop dat fans in Zandvoort ook naar mijn race kijken”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden