Ross Brawn bevestigt zes sprintraces voor 2022

6-saturday-monza

Sportief directeur van de Formule 1 Ross Brawn heeft bevestigd dat er in 2022  zes sprintkwalificaties verreden worden. In 2021 hebben de coureurs al geëxperimenteerd met het sprint-format. Een definitieve beslissing over tijdens welke grand prix-weekenden de sprintkwalificaties van volgend jaar plaats gaan vinden volgt pas later.

Volgens Brawn is de organisatie van de Formule 1 enorm enthousiast over het concept van de sprintkwalificaties. Er is al een akkoord getroffen met alle teams en het officiële akkoord zal daarop volgen. Volgens de sportief directeur zijn ze nog wel voorzichtig met het zetten van hele indringende maatregelen om het huidige wedstrijdformat te wijzigen. "We willen niet overdrijven en daarnaast zorgen de auto's van volgend jaar al voor een grote verandering."

sprintrace / Italië / Monza / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Rudy Carezzevoli/Getty Images)

Extra vergadering

In Brazilië rijden de coureurs de derde en laatste sprintkwalificatie van het huidige seizoen. Daarna zal een nieuwe vergadering volgen met de organisatie en de FIA om de puntjes op de 'i' te zetten voor 2022. Brawn weet wel dat er geen op zichzelf staande sprintrace gaat komen of een omgekeerde startopstelling, maar sluit niet uit dat het in de toekomst wel ingevoerd gaat worden.

Er staan meer punten op de agenda volgens de oud technicus. Zo gaat de organisatie het ook hebben over de benoeming van de pole position van de sprintkwalificatie en het aantal punten dat er op de zaterdag te verdienen zijn. Het gevaar ligt daar alleen dat het voor de coureurs interessanter is om op de zaterdag te racen in plaats van de zondag.

Brawn zegt wel dat ondanks alle kritiek op de sprintkwalificaties dat het een populair concept is voor jonge fans. Ook denkt hij dat het aantrekkelijker wordt voor het publiek om op vrijdag naar het circuit te komen, omdat er meer actie is op de vrijdag doordat de kwalificatie op die dag verreden wordt. De officiële beslissing laat zich nog even op zich wachten en het is ook nog onbekend welke races de sprintkwalificatie zullen krijgen.

Lees ook: Domenicali: “Sprintrace niet tijdens iedere grand prix”

Lees ook: Szafnauer: “Mening fans sprintkwalificaties belangrijk”

Lees ook: Wolff nog niet gecharmeerd van sprintkwalificatie

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden