Ross Brawn geeft uitleg over test met kwalificatieformat

image

Ross Brawn denkt dat de Formule 1-teams redelijk positief staan tegenover het idee om volgend jaar te gaan experimenteren met het kwalificatieformat. Na het fiasco tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië wordt er gesproken over een nieuw - nog nader vorm te geven - systeem met een kwalificatierace.

De coureurs zijn fel gekant tegen zo'n systeem. In Singapore lieten onder andere Max Verstappen, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton zich negatief uit over eventuele aanpassingen, maar Brawn benadrukt dat er nog niets is besloten: "Om de situatie wat meer te duiden en misverstanden te voorkomen; er zijn discussies om in 2020 te experimenteren met veranderingen aan het format. Het doel is om de weekends wat minder voorspelbaar te maken. Ik wil het woord ‘experimenteren’ graag benadrukken, omdat het daar om gaat - een kleine test om de richting voor de toekomst te bepalen. We weten allemaal maar al te goed dat het huidige systeem spannend en spectaculair is, maar het is ook belangrijk om de race - het hoogtepunt van het weekend - zo goed mogelijk te maken."

De sportief directeur van de Formule 1-organisatie vervolgt: "Hoeveel [computer] simulaties we ook doen, er is geen betere test dan die op het circuit en daarom bekijken de organisatie, de teams en de FIA de mogelijkheid voor een aangepast format tijdens een paar races volgend seizoen."

Brawn denkt dat 2020 het ideale jaar is voor een experiment, want pas in 2021 moet een compleet nieuw reglement van kracht worden: "Met stabiele sportieve en technische reglementen is 2020 het perfecte seizoen om te evalueren. Maar we hebben nog geen definitieve beslissingen genomen. We zijn de details nog aan het invullen, maar de feedback is tot nog toe overwegend positief."

De oud-teambaas hoopt de criticasters gerust te kunnen stellen: "Ik begrijp dat de puristen bezorgd zijn, maar we moeten niet bang zijn om een experiment uit te voeren, anders komen we niet vooruit. We willen niet veranderen om te veranderen; we willen de sport verbeteren, omdat stilstand achteruitgang betekent."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen