Rossi (38) met gebroken been naar eerste startrij in Aragon

170923_ARA_Rossi

Iets meer dan drie weken geleden brak Valentino Rossi zijn scheen- en kuitbeen. In een anderhalf uur durende operatie werd er een pin in gezet om het bot bij elkaar te houden. Er werd gevreesd voor de carrière van de 38-jarige veteraan. Het seizoen kon hij wel op zijn buik schrijven. Minimaal twee races zou hij moeten missen. Alles en iedereen zat ernaast: 23 dagen nadat hij zijn been brak stuurde Valentino Rossi zijn Yamaha M1 naar de eerste startrij voor de MotoGP van Aragon.

“Door pijn ga je soms harder dan anders”, zei Michael van der Mark, die was opgeroepen als vervanger voor Rossi, maar niet in actie hoefde te komen. “Geen breuk is hetzelfde”, zei Rossi. “Dit was een mooie breuk. En ik heb geluk gehad met de arts die me heeft geopereerd. Die heeft het echt super gedaan. Al de eerste dag na de operatie voelde ik me best goed. Veel beter dan de vorige keer toen ik mijn been brak. Vorige keer kon ik na vijf dagen voor het eerst zelf naar de wc. Nu al na één dag.”

Na de operatie ging Rossi al snel aan het werk met zijn vaste fysiotherapeut met actieve oefeningen, twee keer per dag, waarbij hij meteen het been belastte. Samen kwamen ze een dag of tien geleden tot de conclusie dat het herstel veel sneller ging dan verwacht. Op maandag zat Rossi voor het eerst weer op een motor op het circuit van Misano, zowat in zijn achtertuin. Op dinsdag nog een keer en dat ging zo goed dat Rossi besloot het te willen proberen in Aragon. De artsen vonden het goed.

Comfortabel op de motor

170922_ARA_Van-der-Mark_racesport-e1506088679144
Foto: ©Racesport.nl
De eerste training op vrijdagochtend ging nog een beetje moeizaam. De knie zwol een beetje op, het deed best pijn. Maar de natte omstandigheden op vrijdag waren eigenlijk ideaal voor Rossi om weer gevoel op te bouwen. Die lijn trok hij door op zaterdag, en in de (droge) derde vrije training wist hij zich bij de eerste tien te scharen om zich zo rechtstreeks te plaatsen voor Q2. Daarmee zou het dan wel gedaan zijn: starten bij de eerste twaalf was al heel mooi. Waarom zou Rossi zich verder nog druk maken?

Maar ook dat was niet genoeg. Want waarom zou je niet harder gaan als het moment, het lijf en de omstandigheden dat toelaten? En dus ging Rossi er gewoon vol voor. Een minuutje stond hij op de virtuele poleposition, maar dat was toch echt te hoog gegrepen. Teamgenoot Maverick Viñales was net iets sneller en ook ex-teamgenoot Jorge Lorenzo kwam onder de tijd van Rossi. “Het is ongelooflijk wat er allemaal is gebeurd”, vond Rossi zelf ook. “Ik had dit zelf ook niet verwacht. Ik heb wel iets pijn - zonder pijnstillers krijg ik mijn laars niet aan - maar mijn been voelt beter in plaats van minder. Mijn positie op de motor is niet perfect, maar ik kan comfortabel rijden. Nu moeten we proberen de snelheid te begrijpen en kijken of ik het een hele race van 23 ronden kan volhouden. Dat is nog iets anders dan één snelle ronde. Dat wordt nog best een opgave, want ook voor iemand in een normale conditie is dit een zware race.”

Lorenzo heeft even tijd nodig

170922_ARA_Van-der-Mark_racesport-e1506088679144
Foto: ©Racesport.nl
Ook de andere twee op de eerste rij stonden daar niet vanzelf. Viñales had in de regen op vrijdag de grootste moeite en kwam niet verder dan de zeventiende tijd. In het begin van FP4 stond hij tot ongeveer driekwart van de training op de 23ste plaats, om pas op het einde de snelste tijd neer te zetten. “Ik hoop dat we de snelheid – rondes in de 1.48 – ook in de race kunnen vasthouden. Het voelt erg goed in elk geval. Ik ben ontzettend trots op deze poleposition, mijn eerste in Spanje.”

Jorge Lorenzo moest zelfs eerst via Q1, waarin hij ook maar met moeite bij de eerste twee kwam. “We hadden geen probleem”, vertelde Lorenzo. “Ik heb alleen iets meer kilometers nodig dan anderen om met deze motor het circuit te begrijpen, omdat het met de Ducati zo anders is dan met de Yamaha die ik de negen jaar hiervoor heb gereden. Als ik het eenmaal voor elkaar heb, zoals nu, gaat het prima. De snelheid is goed en ik heb er wel vertrouwen in dat het in de race ook goed moet kunnen gaan.”

Marquez crasht op verkeerde moment

170922_ARA_Van-der-Mark_racesport-e1506088679144
Foto: ©Racesport.nl
Tot iets meer dan 2 minuten voor tijd leek Marc Marquez de poleposition stevig in handen te hebben, maar de regerend wereldkampioen ging iets te enthousiast bocht 12 in en moest dat bekopen met een crash. Er was niet genoeg tijd over om nog een snelle ronde te rijden waarmee hij zich op de eerste rij kon kwalificeren. Marquez start dus vanaf plaats 5, te midden van Cal Crutchlow en Dani Pedrosa.

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen