Rossi terug op eerste rij, poleposition voor Marquez

181006_THA_Rossi_QP

Een paar weken geleden in Aragon beleefde Valentino Rossi zijn slechtste kwalificatie in twaalf jaar. Op het Chang International Circuit is de 39-jarige Yamaha-rijder helemaal terug. Met een verschil van slechts 0,011 op de poleposition van Marc Marquez kwalificeerde hij zich op de tweede plaats voor de eerste MotoGP van Thailand. Zijn teamgenoot Maverick Viñales behaalde de vierde plaats, net achter Andrea Dovizioso. De MotoGP-race gaat van start om 9.00 uur Nederlandse tijd.

Het was alweer even geleden sinds Rossi zich in het parc fermé moest melden: in Brno voor het laatst. Daarna ging het alleen maar achteruit voor Yamaha, met Oostenrijk en Aragon als absolute dieptepunten. Er werden harde woorden gesproken de afgelopen maanden, waarin het er niet naar uitzag dat er zo gauw een oplossing zou komen.

Zie ook Slechtste kwalificatie Rossi sinds 2006

“Gisteren voelde ik me al best lekker op de motor”, vertelde Rossi, “en vandaag hebben we weer een aantal wijzigingen doorgevoerd, waardoor het echt goed gaat. Ik kan op de limiet rijden en ook de racesnelheid geeft vertrouwen. Dit zou zomaar eens een goed weekend kunnen worden.”

Als Yamaha iets nodig heeft, is het dat. Aragon was de 23ste wedstrijd zonder overwinning. De laatste keer dat een Yamaha-rijder op de hoogste trede stond, was bij de TT van Assen vorig jaar, toen Valentino Rossi daar voor de tiende keer in zijn carrière won.

Marquez via Q1

181006_THA_Marquez-e1538813815267
Marc Marquez was in Q1 sneller dan in Q2. Foto: MotoGP.com

Marquez reed naar de poleposition nadat hij zich eerst via Q1 voor de finale had moeten plaatsen. In de derde vrije training was hij naar buiten gegaan met een gebruikte harde band en die bood hem onvoldoende grip, waardoor hij onderuit ging. Er was geen tijd meer voor nog een vliegende ronde, zodat de regerend wereldkampioen zich in Q1 moest bewijzen. “Dat was een kleine teleurstelling, maar zoiets kan gebeuren als je vooral met de voorbereiding op de race bezig bent. En uiteindelijk was het misschien niet slecht, omdat ik al een ritme had opgebouwd voor Q2.” Verrassend genoeg was hij in die sessie nóg sneller (1.30,031) dan hij in de uiteindelijke kwalificatie was (1.30,088).

Lorenzo out voor de race

https://twitter.com/DucatiMotor/status/1048411108011167744

Thailand moet het doen zonder Jorge Lorenzo, die weliswaar toestemming kreeg van de artsen om te racen, maar zelf besloot dat het niet verstandig was. De blessures die hij overhield aan de horrorcrash in de tweede vrije training zijn een te grote hinder. Aan de crash hield hij onder meer een haarscheurtje in de pols over, flinke bloeduitstoringen op de arm en een verstuikte enkel. Die verwondingen kwamen bovenop het gebroken middenvoetsbeentje en de ontwrichte teen als gevolg van een crash in de eerste ronde van de wedstrijd in Aragon.

Zie ook Nieuwe horrorcrash voor Lorenzo

"Vooral de blessure aan mijn pols is dusdanig dat als ik het geen tijd geef om te genezen, ik er jarenlang last van kan hebben. Dat is het me niet waard", vertelde Lorenzo. "Dan is het beter om nu even aan de kant te blijven en over twee weken, voor de GP van Japan, te kijken hoe het ervoor staat."

De MotoGP werkt een reeks van vijf wedstrijden af in zeven weken tijd, met Japan, Australië en Maleisië in drie opeenvolgende weekenden, wat de coureurs die een blessure oplopen weinig kans geeft die te laten helen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen