Saoedi-Arabië onthult nieuw Qiddiya-circuit voor F1

Qiddiya-circuit cinemtatisch

Saoedi-Arabië heeft zijn nieuwe Qiddiya-racecircuit aangekondigd, met een eerste bocht dat LED verlichting en een hoogteverschil van zeventig meter bevat. Het circuit zal over een paar jaar de F1-race in Saoedi-Arabië organiseren.

Sinds het land in 2021 bij de F1-kalender is gekomen, wordt het hoge snelheidsstraatcircuit van Jeddah gebruikt. Er zijn echter al lange tijd plannen om te verhuizen naar een speciaal gebouwde locatie in Qiddiya, het nieuwe stadsproject bedacht voor 2030.

Saudi-Arabië heeft nu digitale afbeeldingen getoond van het nieuwe circuit, ontworpen door voormalig F1-coureur Alex Wurz en de bekende circuitontwerper Hermann Tilke. De baan in Qiddiya valt vooral op door de hoogteverschillen. Een ronde telt 21 bochten en de coureurs krijgen te maken met een hoogteverschil van 108 meter. Het pronkstuk daarvan is de 'Blade', een met LED verlichte eerste bocht die zeventig meter omhoog gaat. De bedoeling is dat het Qiddiya Speed Park de voordelen van permanente en stratencircuits combineert, dus het bevat meerdere configuraties en zowel hoge snelheid als langzame secties over de ronde.

Qiddiya-circuit

Foto: Qiddiya Media
 

Abdullah Aldawood, Managing Director van Qiddiya Investment Company, heeft eerder al aangegeven erg enthousiast te zijn over het project. "De Speed Park Track belichaamt Qiddiya's power of play-filosofie en positioneert Qiddiya City als de thuisbasis van de Saudische motorsport en een van 's werelds toonaangevende motorsportlocaties." Volgens het persmateriaal zullen de traditionele tribunes voor fans worden vervangen door 'meerdere uitkijkpunten en kijkterrassen'. Het circuit bevat ook een muzieklocatie en een achtbaan, die parallel loopt aan het circuit. "Bezoekers en toeschouwers worden getrakteerd op een van de meest unieke race-ervaringen ter wereld met een baanbrekend circuit dat klaar zal zijn om enkele van 's werelds grootste motorsportevenementen te organiseren", aldus Aldawood. De baan bevindt zich op zo'n vijftig kilometer van de Saoedische hoofdstad Riyadh en maakt deel uit van een groot nieuw entertainment en commercieel complex. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Qiddiya | القدية (@qiddiya)

Niet alleen voor Formule 1

Volgens Mike Reininger, CEO van Qiddiya Investment Company, dat achter het circuit staat, zal het circuit niet alleen voor de Formule 1 gebruikt worden. "We bouwen zodat we MotoGP-evenementen, WEC, regionale en nationale kampioenschapsevenementen kunnen organiseren, en helemaal tot aan de F1", zo zegt Mike tegenover Autosport.com. "We bouwen de faciliteiten zodat we uiteindelijk de grootste en beste motorsportevenementen kunnen organiseren, echt in alle categorieën." Het circuit in Jeddah, waar de race nu gehouden wordt, lijkt nog tot 2027 een plek op de Formule 1-kalender te houden. 

 

Lees ook: Olav Mol in F1 aan Tafel: Sainz moet naar Mercedes

Lees ook: Helmut Marko tevreden met prestaties Sergio Perez in Bahrein

Lees ook: Aston Martin blijft optimistisch na teleurstellend resultaat in Bahrein

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden