Scott Dixon wint laatste race én kampioenschap in Sonoma

Dixon_Sonoma_2015

De laatste race in het IndyCar-kampioenschap in Sonoma is in het voordeel van Scott Dixon beslist. De 35-jarige Dixon profiteerde optimaal van de fout die Juan-Pablo Montoya maakte. De inhaalrace van de Colombiaan duurde tot de laatste meter maar mocht niet meer baten.

Scott Dixon leek de grote winnaar toen Juan Pablo Montoya terrein prijs moest geven en op een gegeven moment dertiende reed. Bij de herstart die veroorzaakt werd door Carlos Munoz kwam de Colombiaan terug naar de achtste plaats. Even later profiteerde Montoya van de fout van Sebastian Bourdais die Graham Rahal uitschakelde. Bourdais moest zijn positie opgeven om een drive through penalty te nemen voor 'avoidable contact'. Hiermee kwam Montoya op de zesde positie.

Zo bleef de spanning tot het einde van de race gegarandeerd. Met de zesde positie die Montoya in handen had, stonden hij en Dixon in punten exact gelijk. Met de overwinning kwam Dixon echter op drie overwinningen ten opzichte van de twee die Montoya haalde. Dat bleek genoeg voor het kampioenschap.

Montoya was eerder in de race betrokken in een incident met teamgenoot Will Power die eveneens aanspraak maakte op het kampioenschap. Een tikje aan het adres van Power zorgde voor schade aan de voorvleugel van Montoya en tijdverlies. Hierdoor moest de Colombiaan terugkomen van een zeventiende plaats in de race.

Dixon reageerde uitgelaten op het kampioenschap en droeg zijn overwinning op aan Justin Wilson en zijn familie.

Montoya was vanzelfsprekend teleurgesteld na afloop: "We hadden hier de auto om mee te doen voor het kampioenschap. Het is erg teleurstellend want we zijn het hele seizoen in de race geweest voor het kampioenschap."

Scott Dixon is nu viervoudig IndyCar-kampioen.

Foto: John Cote

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden