180013_br

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. De Duitser bleef in een spannende race Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen voor.  Max Verstappen viel in de slotfase van de race uit.

De Britse Grand Prix ging met veel incidenten van start. Grootste slachtoffer van alle hectiek in de eerste bochten was Hamilton. De Brit had geen goede start en zag Vettel en Valtteri Bottas voorbij komen. De Mercedes-coureur werd daarna aangetikt door Raikkonen en spinde. Met als gevolg dat hij helemaal achteraan moest aansluiten. Raikkonen werd voor de aanrijding bestraft met een tien seconden penalty.

Vettel had de beste start van iedereen en nam in de eerste bocht de koppositie over van Hamilton. Achter de Duitser sloot Bottas aan en beide coureurs konden langzaam wegrijden van Verstappen die goed door de eerste ronde kwam.

Verstappen was echter niet geweldig weg. De Nederlander verloor eerst een plaats aan Ricciardo, maar wist deze vrij snel te heroveren en door de crash tussen Raikkonen en Hamilton won hij nog twee plaatsen, waardoor hij na de eerste ronde op de derde positie lag. Na de eerste ronde was de top vijf Vettel, Bottas, Verstappen, Ricciardo en Raikkonen.

Raikkonen had dus weinig last van zijn aanvaring met Hamilton en kon aansluiten achter Daniel Ricciardo. De Fin reed vrij snel langs de Australiër, maar bleef steken achter Verstappen. In ronde 14 besloot Raikkonen dan ook als eerste naar binnen te komen. Door de tien seconden penalty viel hij ver terug.

Hamilton

Achter de kop was Hamilton ondertussen bezig met een inhaalrace. Dit bracht hem in ronde elf op de zesde plaats en door pitstops van Raikkonen, Verstappen, Ricciardo en Bottas werd dit zelfs een tweede plaats. Hamilton reed lang door en kwam in ronde 26 binnen, waardoor hij weer terugviel naar de zesde plek.

Voor de Brit waren Raikkonen en Ricciardo in gevecht voor P4. De Fin reed ronden lang achter de Red Bull-coureur. Beide coureurs kwamen na hun stop langzaam dichterbij Verstappen, waardoor er een gevecht voor P3 ontstond tussen de drie coureurs.

Hamilton ging na zijn pitstop vol voor het podium. De Brit was een stuk sneller dan de coureurs voor hem en kwam erg snel richting de staart van Raikkonen. Met nog 21 ronden te gaan besloot Ricciardo zijn tweede pitstop te maken, waardoor Hamilton weer een plaats cadeau kreeg en naar P5 ging. De Australiër wisselde naar de softs.

Safetycar

In ronde 33 crashte Marcus Ericsson hard en zorgde voor een safetycar, waardoor het hele veld weer bij elkaar kwam. Verstappen, Vettel en Raikkonen doken gelijk naar binnen. Bottas en Hamilton besloten buiten te blijven. De top zes was na de safetycar daardoor Bottas, Vettel, Hamilton, Verstappen, Raikkonen en Ricciardo.

De safetycar dook in de 37ste ronde weer naar binnen en liet het veld los. Gelijk zat Raikkonen op de staart van Verstappen en werd het een boeiend gevecht waar de Nederlander uiteindelijk aan het langste eind trok. Het gevecht duurde helaas geen ronde, want deze werd onderbroken door een nieuwe safetycar. De oorzaak was een crash tussen Carlos Sainz en Romain Grosjean.

In ronde 41 was alle troep van de baan en kon er weer geracet worden. In de sprint van tien ronden naar de finish probeerde Vettel op zijn nieuwe soft-banden de koppositie over te nemen van Bottas. Achter de kop ging Verstappen even van de baan en verloor een positie aan Raikkonen.

Met nog acht rondes werd het een fantastisch gevecht tussen Ferrari en Mercedes. Vettel zette Bottas vol onder druk voor P1 en Raikkonen deed hetzelfde bij Hamilton voor derde plek. In ronde 47 pakte Vettel de koppositie en daarna gingen ook Hamilton en Raikkonen voorbij aan Bottas. Ondertussen spinde Verstappen van de baan en een ronde later moest hij zijn bolide met problemen met zijn versnellingsbak langs de baan zetten.

Vettel gaf de leiding niet meer af en pakte de overwinning voor Hamilton en Raikkonen. Bottas werd uiteindelijk vierde en finishte net voor Ricciardo.

Uitslag Grand Prix Groot-Brittannië:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen