Seizoensreview F1 2015 - Pastor Maldonado

images_pastor-maleisie-1

Pastor Maldonado rijdt in 2015 voor het tweede jaar op rij bij Lotus. Na een desastreus verlopen 2014 waarin hij met de Renault V6 slechts twee punten behaalt, is Pastor Maldonado voor aanvang van dit seizoen een stuk optimistischer.

Lotus heeft afscheid genomen van de hopeloos ontworpen E22 en de ondermaatse Franse motoren. Achterin de E23 ligt een krachtbron van Mercedes en dus is men in Enstone optimistisch.

Slechte start

Ondanks de (gebruikelijke) ronkende persberichten aan de vooravond van het seizoen, belooft de eerste race in Melbourne weinig goeds. Na twee rondjes is het avontuur over voor zowel Maldonado als teamgenoot Romain Grosjean. De Venezolaan wordt in de eerste bocht van de baan geramd door Felipe Nasr.

Voorzichtig herstel

Ook in Maleisië en China weet Maldonado niet te finishen en pas in Bahrein ziet de Zuid-Amerikaan de eindstreep (P15). Pastor kan dit eerste succesje geen vervolg geven in de eerste twee races van Europa, maar wordt vervolgens in Canada en Oostenrijk vanuit het niets twee keer knap zevende.

Ramspoed in Hongarije

Na een slechte zomer met als dieptepunt de Hongaarse Grand Prix (strafpunten voor het veroorzaken van een aanrijding, inhalen onder de safety car en te hard rijden in de pitstraat) gaat het, aan het einde van het seizoen tegen de verwachting in weer wat beter. Pastor finisht in de laatste zes races vier keer in de punten en eindigt het seizoen met 27 punten op een 14de plaats. Niet slecht voor een rijder die bekend staat als brokkenpiloot en een team waarin nauwelijks nog wordt geïnvesteerd.

Crashtor Maldonado?

Lotus maakt al in september bekend dat Pastor Maldonado ook in 2016 voor het team zal rijden. Ongetwijfeld hebben de oliedollars van staatsoliebedrijf PDVSA daar iets mee te maken, maar in Enstone zijn ze niet gek en blijkbaar zien ze toch iets in de Venezolaan. Maldonado laat in Oostenrijk een glimp van zijn brille zien, als hij aan het einde van het rechte stuk opeens moet uitwijken voor Max Verstappen. De actie getuigt van de kwaliteiten die een scherpe Maldonado nog steeds heeft.

Sky Sports F1 analyseerde onlangs de tien uitvalbeurten van de Venezolaan dit jaar en kwam tot de conclusie dat er vijf aanwijsbaar de fout van Maldonado zelf waren. Mogelijk valt er met wat hulp van Grosjean’s psycholoog voor de toekomst nog wat te verbeteren. Een veertiende plaats en 27 punten zijn Maldonado onwaardig.

Foto's: Lotus F1 Team

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen