Seizoensreview F1 2015 - Romain Grosjean

Romain_Grosjean_Lotus_F1_Jerez_februari_2015

“Dit was het beste seizoen van m’n carrière”, besluit een tevreden Romain Grosjean. De Fransman sloot in Abu Dhabi zijn vierde seizoen in de Formule 1 af met een negende plaats. Het zijn tevens de laatste punten die Grosjean voor Lotus haalt, hij verkast in 2016 naar het nieuw op te richten Haas F1 Team.

Grosjean scoort in jaargang 2015 maar liefst 51 punten voor het geplaagde Lotus dat toch stappen vooruit zet na een desastreus verlopen 2014. Met tegenvallende prestaties en een slechte auto worden in de winter naar 2015 stappen gezet met onder andere de E23 en een nieuwe motor van Mercedes.

Van die potentie komt in Australië weinig terecht, in Melbourne haalt Grosjean de finish niet. Twee weken later moet Grosjean in Maleisië genoegen nemen met een elfde plaats, weer buiten de punten. Daarna komt er toch verbetering in het presteren van Grosjean en de Lotus. Zo komt er een zevende plaats in China en Bahrein en een achtste in Barcelona.

Concurrentie met Verstappen

De concurrentie van andere teams heeft dit seizoen wel degelijk invloed op Romain Grosjean. De Fransman krijgt onder meer in Monaco te maken met een hevig strijdende Max Verstappen die tot dan toe een magistrale race rijdt. Aan het einde van het rechte stuk knalt Max Verstappen achterop de auto van Grosjean en zo komt er voor beiden een eind aan de race.

Een punt in Canada en twee non-finishes bieden weinig hoop voor de race in Hongarije. In eerste instantie loopt het daar ook niet voor het Lotus F1 team, zeker als Grosjean nog een penalty krijgt voor een ‘unsafe release’. Door fouten van anderen schuift hij op naar een zevende plaats, evenaring van zijn beste seizoensfinish.

’Ik reed met m’n hart’

De Grand Prix van België is het begin van het einde voor team Lotus, voor Romain Grosjean wordt het ongetwijfeld zijn hoogtepunt van het seizoen. Lokale overheden leggen beslag op spullen van de renstal uit Enstone omdat rekeningen niet betaald worden en Bernie Ecclestone zelf schiet te hulp. Zodoende kunnen Grosjean en Maldonado toch aan het raceweekend beginnen in Spa-Francorchamps.

Grosjean kwalificeert als vierde, maar incasseert wederom een penalty waardoor hij als negende moet beginnen. De race van Grosjean is sterk en hij klimt op tot een vierde plaats, maar de beruchte ‘klapband’ van Vettel brengt Grosjean op het podium. Grosjean zegt na afloop: “Dit resultaat is fantastisch, goed voor het team en voor mezelf. Ik heb gereden met m’n hart en heb alles gegeven tijdens de race.”

De races daarna zijn weer wat minder maar met drie puntenfinishes in de laatste drie races van het seizoen komt Grosjean met 51 punten uit op een elfde plaats in het kampioenschap. Een emotioneel moment, aangezien hij Lotus verlaat deze winter: “Ik ben heel blij dat ik het team in Enstone heb kunnen belonen met een aantal goede finishes. Ik ben veel verschuldigd aan dit team, ze zijn als familie voor mij. Ik hoop terug te komen in de toekomst want dit was het beste seizoen van m’n carrière.”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden