Seizoensreview F1 2015: Valtteri Bottas

images_1.canada

Na zes podiums, 186 punten en een vierde plaats in de eindrangschikking in 2014 zijn de verwachtingen rond Valtteri Bottas begin dit jaar hooggespannen. De jonge Fin staat aan de vooravond van pas zijn derde F1-seizoen, maar heeft bij Williams al behoorlijk indruk gemaakt.

Dat Bottas dit jaar afsluit met ‘slechts’ twee podia, 136 punten en een vijfde plaats in de eindstand mag dan ook als een teleurstelling worden gezien.

Deceptie in Melbourne

Het seizoen begint in mineur als Bottas in Melbourne tijdens de kwalificatie een rugkwetsuur oploopt en op medisch advies niet in actie mag komen tijdens de race. Vanaf zijn ziekenhuisbed ziet Bottas hoe teamgenoot Felipe Massa vierde wordt. In Maleisië is de 26-jarige Fin er weer helemaal bij: hij viert zijn rentree met een zesde plaats, gevolgd door een vijfde en twee vierde plaatsen in China, Bahrein en Spanje. 

Opmars

Even is er een kink in de kabel als Bottas dertiende wordt in Monaco, maar twee weken later wordt in Montreal het eerste podium (P3) gevierd. Bottas lijkt op stoom, is op de ranglijst zijn grootste concurrent Massa inmiddels voorbij en lijkt op weg om landgenoot Kimi Räikkönen van de vierde plaats te verstoten. Dat lukt hem uiteindelijk na de Grote Prijs van Groot-Brittannië, maar door een uitvalbeurt op de Hungaroring en een magere negende plaats in België valt Bottas weer terug tot achter zijn illustere landgenoot. 

Finse broedertwist

De twee Finnen komen elkaar dit seizoen niet alleen op de ranglijst regelmatig tegen, maar doen ook op de baan niet voor elkaar onder. Tot twee keer toe (Rusland en Mexico) rijden Bottas en Räikkönen elkaar in de wielen. In Sotsji is het duo in een hevige strijd om de derde plaats verwikkeld als ze elkaar in de laatste ronde raken. Bottas moet opgeven, Räikkönen weet hinkend de finish te bereiken, maar wordt achteraf teruggezet. In Mexico is de situatie precies omgekeerd: Bottas rijdt Räikkönen uit de race en wordt zelf vervolgens derde. Het is het laatste hoogtepunt in een seizoen dat afgesloten wordt met een vijfde en dertiende plaats in respectievelijk Brazilië en Abu Dhabi.

De derde plaats in het constructeursklassement verzacht de pijn nog iets, maar de achterstand op Mercedes en Ferrrari, de opmars van Force India en de verwachte terugkeer van Red Bull (en Toro Rosso?) volgend jaar moeten Bottas zorgen baren.

Foto's: Williams F1 Team

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden