Seizoensreview Felipe Massa: Nogmaals op afscheidstournee

felipe-massa

De redactie van Grand Prix Radio kijkt deze maand terug op het afgelopen Formule 1-seizoen en de prestaties van de diverse coureurs. Vandaag nemen we het jaar van Felipe Massa onder de loep, zijn tweede afscheidstournee. En dus dringt allereerst een vergelijk tussen de twee laatste jaren van Felipe Massa zich op.

De seizoensreview van vandaag had namelijk nooit geschreven hoeven worden wanneer Nico Rosberg na het behalen van het wereldkampioenschap niet was vertrokken bij Mercedes. Dan had zijn vervanger bij Mercedes, Valtteri Bottas, namelijk geen leeg stoeltje achtergelaten bij Williams en had men niet op zoek gehoeven naar een ervaren coureur. Het management van de nieuwkomer bij het team, Lance Stroll, had in zijn contract opgenomen dat de rookie een ervaren teamgenoot moest krijgen. En omdat ervaren coureurs schijnbaar niet aan bomen groeien werd oudgediende Massa gevraagd om zijn vertrek met een jaartje uit te stellen.

Nu zal er niemand geweest zijn die begin 2017 werkelijk dacht dat Massa voor de wereldtitel zou kunnen vechten, maar op een beter jaar dan het seizoen ervoor zullen Claire en Frank Williams met de aanstelling van Massa stiekem toch wel hebben gehoopt. Hij behaalde echter 10 punten minder dan in 2016 en heeft als beste resultaat twee 6e plaatsen laten noteren, tegenover twee 5e plaatsen in zijn eigenlijke afscheidsjaar. In beide seizoenen zag Massa drie keer de finish niet, al verscheen hij dit jaar van deze drie keer eenmaal niet eens aan de start.

Rest ons niets anders dan zijn prestaties dan maar af te zetten tegen die van zijn nieuwe teamgenoot. Toegegeven, in de negentien kwalificatieduels tussen Massa en Stroll -Massa kwam door ziekte in Hongarije na de vrije trainingen niet meer in actie- was de vice-kampioen van 2008 maar liefst zeventien keer de bovenliggende partij. Maar de punten worden nu eenmaal op zondag vergeven. Massa haalde 43 punten in 2017, Stroll kwam in totaal op 40 punten. Massa sprokkelde dit aantal in dertien races bij elkaar, de Canadees had er slechts zeven races voor nodig.

Podiumplek

In dat licht zal de uitkomst van de Grand Prix van Azerbeidzjan hem niet lekker gezeten hebben. Stroll kwalificeerde zich op de achtste plaats, Massa als negende. In de race moest Massa na 25 ronden opgeven met problemen aan zijn ophanging. Stroll wist in de tumultueuze Grand Prix op te klimmen naar de tweede stek en behaalde uiteindelijk de derde plek. Zijn eerste podiumfinish ooit en de enige podiumplek voor Williams in 2017.

Er zullen maar weinig fans zijn die Massa een podium in het afgelopen seizoen zouden hebben misgund, maar de conclusie is simpelweg dat het er niet meer in zat. Vreemd genoeg zullen de meeste mensen bij het afscheid van Felipe Massa denken aan die regenachtige zondag in november 2016. Massa viel in de 46ste ronde uit tijdens zijn, toen nog algemeen veronderstelde, laatste thuisrace. De ‘walk of shame’ door de lange pitstraat werd voor hem juist een huldeblijk van de vele toeschouwers, monteurs, teambazen en zijn vrouw.

Braziliaanse vlag

Met de Braziliaanse vlag om de schouders moest Massa zijn tranen drogen en wereldwijd miljoenen Formule 1-liefhebbers met hem. Wie zal zich jaren later herinneren wat het resultaat in zijn werkelijk laatste thuisrace was? Het antwoord is zevende, goed voor zes punten. Massa mocht na afloop van de podiumceremonie wederom afscheid nemen van zijn thuispubliek. Het voelde anders, minder intens, minder emotioneel, ongemakkelijk haast, alsof je al wist dat wat komen ging het nooit zou halen bij het jaar ervoor.

Helaas.

Até a vista Felipe!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden