Seizoensreview Sauber: Grote stap voorwaarts

dcd1823ju843

De redactie van Grand Prix Radio blikt terug op het afgelopen seizoen. Vandaag staat het team van Alfa Romeo Sauber centraal.

Het gaat weer de goede kant op met Alfa Romeo Sauber. De nauwe samenwerking met Alfa Romeo en Ferrari heeft in het eerste seizoen zijn vruchten afgeworpen. Daarnaast beschikte het team over een van de smaakmakers van dit jaar: Charles Leclerc.

Sauber heeft dit jaar afscheid genomen van de rode lantaarn. Het Zwitserse team reed een sterk seizoen. Het team finishte veertien van de 21 races met minimaal een auto in de punten. Het team eindigde daardoor als achtste in het kampioenschap met 48 punten. Het gat naar de zesde plaats van McLaren was zelfs maar veertien punten.

Leclerc

Leclerc was de grote smaakmaker bij Sauber. Hij had een aantal races nodig om te wennen aan de Formule 1. Maar vanaf de vierde race in Azerbeidzjan finishte hij regelmatig in de punten. In de straten van Baku haalde hij met een zesde plaats zijn beste resultaat. De Ferrari-junior sloot het seizoen af met drie zevende plaatsen op rij. Iets wat de afgelopen jaren ondenkbaar was voor Sauber. De prestaties van Leclerc bleven bij Ferrari niet onopgemerkt. Het Italiaanse team is zelfs dusdanig onder de indruk dat hij in 2019 op de grid staat voor de Scuderia Ferrari.

Teamgenoot Marcus Ericsson reed zoals verwacht in de schaduw van de Monegask. De eerste races was hij nog wel sneller, maar toen zijn teamgenoot eenmaal gewend was aan zijn nieuwe werkplek was dat over. Dat het kwalificatieduel eindigde in 18-3 in het voordeel van Leclerc is veelzeggend. De Zweed sprokkelde daarnaast veel minder punten binnen dan zijn teamgenoot. Ericsson kwam tot negen punten terwijl Leclerc er maar liefst 39 punten verzamelde voor zijn werkgever. De prestaties van Ericsson waren dan ook niet goed genoeg om in 2019 weer voor Alfa Romeo Sauber op de grid te staan.

Ferrari

Sauber heeft de opmars voor een deel te danken aan de sterke krachtbron van Ferrari. Waar het vorig jaar nog gebruikmaakte van een verouderde motor van Ferrari had het dit jaar de beschikking over de laatste specificatie. Het team profiteerde daarnaast optimaal van de samenwerking met Alfa Romeo en was in staat om het gehele seizoen de auto te verbeteren.

Volgend jaar zal Sauber deze lijn willen doortrekken. Met de zeer ervaren Kimi Raikkonen, die op het oude nest terugkeert, en Ferrari-protegé Antonio Giovinazzi wil het team verder opschuiven in de pikorde.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen