Slechtste kwalificatie Rossi sinds 2006, Lorenzo op pole

180922_ARA_Rossi_q1jpg

In 2006 kwalificeerde Valentino Rossi zich in Assen op de achttiende plaats, gehinderd door een hand- en enkelblessure als gevolg van een crash in de Ramshoek in de trainingen. De wedstrijd werd gewonnen door wijlen Nicky Hayden, die in de Geert Timmer Colin Edwards de grindbak in stuurde. Het was een legendarische wedstrijd, om diverse redenen.

Het lijkt erop dat de MotoGP van Aragon 2018 ook de boeken in gaat als een legendarische Grand Prix, maar om heel andere redenen. Het wordt hoe dan ook een recordrace voor Yamaha, maar in negatieve zin. Nog nooit was de Japanse fabriek zo lang zonder overwinning. Van Valentino Rossi zal die vrijwel zeker niet komen in Aragon. De veteraan begint de wedstrijd net als destijds in Assen vanaf de achttiende plaats. Zonder fysieke blessures deze maal.
Het had er in FP4 en in Q1 alle schijn van dat Rossi niet eens meer moeite deed om een snelle ronde neer te zetten. In beide sessies zat hij zo'n 1.7 van de snelste rondetijden. Hij reed rond als een toerist, en zette daarmee zijn woorden van vrijdagmiddag kracht bij: “Ik reis de wereld rond, ik zie geweldige steden en nu zit ik hier gezellig met jullie te kletsen”, antwoordde Rossi op de vraag van journalisten of het nog wel leuk is.

Waar anderen drie of zelfs vier flying laps deden, hield Rossi het er bij eentje en zelfs die zag er niet uit alsof hij alles op alles zette. Was het een statement om Yamaha duidelijk te maken dat er nu echt iets moet gebeuren? 'Als jullie niet meer moeite doen, waarom ik dan wel?'

In zijn persbriefing gaf Rossi aan dat hij wachtte op een slipstream - zonder dat kon hij niet aan een snelle tijd komen, dacht hij - maar te lang had gewacht, waardoor hij in tijdnood kwam. Zijn doel voor de race van zondag is om die uit te rijden en "hopelijk een paar punten te pakken, maar alleen al de top 10 halen zal moeilijk worden".
Teamgenoot Maverick Viñales was de enige Yamaha-coureur die door Q1 kwam. In Q2 kwam hij uit op de elfde plaats. Ook niet echt een resultaat om over naar huis te schrijven. Later kreeg de Spanjaard ook nog eens een gridpenalty van drie plaatsen om de oren, wegens langzaam rijden op de racelijn en het hinderen van Bradley Smith.

Voorspelling Lorenzo komt uit

180922_ara_lorenzo-e1537622368784
Jorge Lorenzo. Foto: MotoGP.com

Gisteren voorspelde Jorge Lorenzo al dat het polerecord op Motorland Aragon eraan zou gaan en dat een tijd van 1.46,8 volgens hem tot de mogelijkheden behoorde. Die voorspelling liet hij zelf uitkomen, door zich met een tijd van 1.46,881 te kwalificeren op poleposition. Zijn derde in successie al en zijn 43ste in totaal. Lorenzo hield Ducati-teamgenoot Andrea Dovizioso en zijn aanstaande Honda-teamgenoot Marc Marquez achter zich.

“Het leek wel een Moto3-kwalificatie”, grinnikte Lorenzo, die koos voor een tweestops strategie waarbij hij voor de laatste run voor en achter nieuwe banden met een zachte compound liet monteren. “Er was veel verkeer en iedereen leek op elkaar te wachten. Dat maakte het lastig. Gelukkig had ik in de laatste ronde vrij baan, zodat ik goed kon aanzetten en een nagenoeg perfecte ronde kon rijden.”

https://twitter.com/i/status/1043482206277128192

Marc Marquez was een van de coureurs die uitkeek naar een slipstream. “De slipstream maakt veel uit hier, zeker als je bij een Ducati kunt aanhaken. Ik wachtte op Dovi, maar ik maakte een paar foutjes. P3 is prima, de pole zat er gewoon niet in met die Ducati’s. Het wordt een lastige race, ik tegen die twee Ducati’s. Zoveel mogelijk punten binnenhalen voor het kampioenschap is de belangrijkste opdracht voor morgen.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen