Snelheid Haas roept vragen op bij Force India en McLaren

VF18

Force India en McLaren hebben vraagtekens gezet bij het optreden van Haas afgelopen weekeinde. De teams willen dat de FIA de samenwerking van het Amerikaanse renstal en hun motorleverancier Ferrari nader gaan bekijken. De beide wagens van Haas vielen op door de ongelooflijke snelheid die coureurs Kevin Magnussen en Romain Grosjean aan de dag legden, in wat pas de derde seizoensstart van het team was.

Het team bezette tot ieders verrassing de derde rij op de grid en lag op de vierde en vijfde plaats in de race toen loszittende banden voor beide wagens een einde maakte aan de wedstrijd. Otmar Szafnauer van Force India liet zich tegenover Autosport ontvallen dat hij niet kon begrijpen hoe Haas dit voor elkaar had gekregen: “Dit is nog nooit vertoond in de Formule 1. Ze doen pas twee jaar mee. Is het magie? Want als dat zo is wil ik het toverstokje!”

"Nep-Ferrari"

McLaren-teambaas Zak Brown vraagt zich af of Haas vals speelt. De Scuderia voorziet Haas niet alleen van motoren en onderdelen, maar laat Haas’ partner die het chassis voor het Amerikaanse team bouwt, bijvoorbeeld ook gebruik maken van haar windtunnel. De teams zijn echter niet bevoegd om informatie uit te wisselen over onderdelen die ze geacht worden zelf te bouwen. “We weten allemaal dat Haas een nauwe band heeft met Ferrari en ik denk dat we in de gaten moeten houden hoe nauw die band ís”, aldus Brown. “Er zijn zeker onderdelen aan de wagen die erg veel op de Ferrari van vorig jaar lijken”. Fernando Alonso van McLaren spreekt al bijtend over de “nep-Ferrari”.

Force India en McLaren roepen derhalve de FIA op om de kwestie tegen het licht te houden. Szafnauer: “Alle aerodynamische onderdelen moeten van jezelf zijn. Je kan er alleen maar achter komen of dat zo is door een onderzoek te starten.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden