Sterfdag Ratzenberger: 27 jaar na gitzwart weekend op Imola

Ratzenberger-screenshot-youtube

Het raceweekend op het circuit van Imola in 1994 is een gitzwart weekend in de historie van de Formule 1. 27 jaar geleden overleed Roland Ratzenberger tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van San Marino, op het circuit van Imola.

Roland Ratzenberger was een laatbloeier in de Formule 1. De Oostenrijker, geboren in 1960, maakte pas in 1994 zijn debuut voor het team van Simtek. Hij kende een dramatisch debuut, waarin hij zich niet wist te kwalificeren voor de race. Dat kwam doordat hij niet voldeed aan de 107-procentregel. De grand prix daarna ging het al beter voor de Oostenrijker. Hij kwalificeerde zich als 26ste, maar in de race schoof hij door naar een elfde plek.

Ayrton_Senna35-700x469
(c) McLaren Mediapool

Grand Prix van San Marino

Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van San Marino lukte het Ratzenberger net niet om zich binnen de 107-procentregel te kwalificeren. Ratzenberger raakte daarna ook even van de baan waardoor hij zijn voorvleugel beschadigde. Desondanks besloot de Oostenrijker voor een snelle ronde te gaan en niet om naar binnen te komen. Ratzenberger kwam goed de eerste bocht door, maar vlak voor de tweede bocht, Villeneuve, brak zijn beschadigde voorvleugel af. De voorvleugel kwam onder de auto, waardoor de bolide onbestuurbaar was. Met 315 kilometer per uur crashte de onbestuurbare auto in de betonnen muur. Ratzenberger brak zijn nek en had een schedelbasisfractuur. Het medische team probeerde de Oostenrijker nog te reanimeren, maar op weg naar het ziekenhuis overleed Ratzenberger aan zijn verwondingen.

De crash van Ratzenberger was sinds 1986 de eerste dodelijke crash in de Formule 1. Ayrton Senna wilde zijn collega eren tijdens de race en reed met een Oostenrijkse vlag die hij na de race wilde tonen aan de wereld. Helaas is dat er nooit van gekomen, omdat de Braziliaan zelf overleed tijdens de race. De Grand Prix van San Marino in 1994 is een zwarte bladzijde in de historie van de Formule 1. In navolging van de dood van zowel Senna als Ratzenberger, heeft de Formule 1 nieuwe veiligheidsregels ingesteld. Zo werden verhoogde cockpitranden, zware crashtests en het head and neck support system verplicht na de ongevallen.

Ayrton_Senna35-700x469
(c) McLaren Mediapool

Begrafenis

Tijdens de begrafenis was FIA voorzitter Max Mosley één van de weinige uit de Formule 1 wereld die de uitvaart van Ratzenberger bijwoonde. Dat kwam doordat Ayrton Senna een paar dagen daarvoor werd begraven. Max Mosley zei erover: "Iedereen ging naar de begrafenis van Senna. Ik vond het ook belangrijk dat iemand naar die van Roland ging."

Roland Ratzenberger is 33 jaar geworden en is begraven in Salzburg, Oostenrijk op 7 mei 1994.

Lees ook: Portimão krijgt extra DRS-zone

Lees ook: Alonso onder indruk van Ocon: “Erg toegewijde coureur”

Lees ook: Turkije vervangt Canada op F1-kalender

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden