Max-Vestappen-gp-turkije

Na een ontiegelijk spannende kwalificatie gevuld met glijpartijen en water is het Lance Stroll die op verrassende wijze pole pakt. Max Verstappen en Sergio Perez zullen zondag als tweede en derde starten.

Q1

De lichten springen op groen en de trein aan coureurs die in de pitstraat stond de wachten, rijdt meteen naar buiten. Verstappen gaat aan kop en wil het liefst voorop blijven rijden. Hij glijdt en spint, waardoor Norris hem inhaalt. Het is één groot waterballet met glijdende coureurs, dancing on ice is er niets bij! Met nog 10 minuten te gaan heeft Ocon de snelste tijd achter zijn naam staan gevolgd door Bottas en Stroll.

EmyFUwrXMAEAJ_o-700x394
(c) Formula1.com

Ondertussen begint het steeds harder te regenen en de marshalls kunnen de gele vlag niet neerleggen, want er zijn continu glijpartijen. Met nog minder dan zeven minuten te gaan besluit de wedstrijdleiding om code rood af te geven. Er ligt zoveel regen op de baan dat het niet meer te doen is.

Om 13:55 uur werd Q1 hervat na een lange periode van code rood. Raikkonen maakte er meteen een spektakel van en gleed zijwaarts met hoge snelheid over de baan. Met nog vijf minuten te gaan, was iedereen buiten. Plots staat Romain Grosjean diep vast in de grindbak: wederom code rood met nog maar drie en een halve minuut te gaan.

https://twitter.com/F1/status/1327597571993432064

Na de hervatting is Verstappen de eerste die de baan op rijdt. Op dat moment heeft hij de vijftiende tijd achter zijn naam staan, dus hij moet er nog een keer voor gaan zitten. Eén rondje dat is alles wat hij zal krijgen om zich een weg naar Q2 te vechten. Eén rondje. En hij flikt het! Verstappen zet de snelste tijd neer gevolgd door zijn teamgenoot Alexander Albon met een tweede tijd. Wat spannend was dat! Voor Latifi eindigt Q1 in tranen. De Canadees eindigde in de grindbak en wist daardoor zijn tijd niet te verbeteren.

Aan het einde van Q1 namen we afscheid van: Kevin Magnussen, Daniil Kvyat, George Russell, Romain Grosjean en Nicholas Latifi.

Q2

Na de chaos in Q1 besloot iedereen om aan het begin van Q2 meteen de baan op te gaan om een tijd neer te zetten. Met minder dan acht minuten te gaan is dit de top 3: Stroll, Albon, Perez. Ook Bottas verbetert zijn tijd steeds een beetje meer.

https://twitter.com/redbullracing/status/1327599988671647746

Langzaam maar zeker ontstaat er een drogere lijn op de baan. Verstappen lijkt heerlijk in zijn vel te zitten. Keer op keer verbetert hij zijn tijd. Het gat tussen hem en Bottas, die de tweede tijd achter zijn naam heeft staan, is zelfs 3,4 seconden.

Aan het einde van Q2 nemen we afscheid van: Lando Norris, Sebastian Vettel, Carlos Sainz, Charles Leclerc en Pierre Gasly.

Q3

Ook in Q3 rijden de beide Red Bulls als eerste de baan op. Het belooft een spannende slotsessie te worden. Iedereen rijdt op full wets, iedereen behalve Esteban Ocon. De Fransman rijdt op de intermediates. Verstappen is de eerste die een tijd laat noteren met 1:52.326. Perez weet die tijd te verbeteren op de intermediates. Als gevolg daarvan duikt Verstappen ook de pits in voor een setje intermediates gevolgd door onder andere de Mercedessen.

https://twitter.com/RacingPointF1/status/1327610092712321027

Aan het einde van Q3 is het Lance Stroll die de snelste tijd neerzet. Wat heeft hij gepusht, niet normaal. Achter de Canadees zetten Max Verstappen en Sergio Perez de tweede en derde tijd neer.

EmyiPlCW8AEj70S-700x394
(c) Formula1.com

 

Lees ook: Tijdschema voor de Grand Prix van Turkije

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen