Szafnauer: tien miljoen pond besparen is mogelijk als team

Otmar-Szafnauer

Volgens Otmar Szafnauer, teambaas van Racing Point, kunnen Formule 1-teams tien miljoen pond besparen op de ontwikkeling van de auto, als ze dat willen. In gesprek met het Duitse Auto Motor und Sport gaat hij in op de vraag hoe F1-teams in deze crisis geld kunnen besparen.

Als teambaas van eerst Force India en nu Racing Point, kent Szafnauer het klappen van de zweep. Het team ontvangt al jaren complimenten voor hun prestaties terwijl hun budget niet het grootste is. Sterker nog, de toekomst heeft meermaals aan een zijden draadje gehangen.

"We hebben driemaal een oud chassis gebruikt voor het volgende seizoen. En niet alleen dat. In de moeilijke jaren zijn de ophanging en transmissie ook hetzelfde gebleven," doet Szafnauer uit de doeken hoe het team noodgedwongen geld bespaarde.

Door het hergebruiken van het chassis bespaart een team volgens Szafnauer al zo'n anderhalf miljoen pond. "Als je daar de versnellingsbak en crash structuur aan toevoegd, kan dat tussen de drie en vijf miljoen zijn. Als je op het hele programma bespaart, is tien miljoen pond mogelijk." Hierbij moet dan gedacht worden aan ophanging, koelers, bandendragers, etc.

Homologeren nieuwe regelementen
In ieder geval zijn de teams en de FIA al overeengekomen dat de nieuwe technische regelementen voor 2021 doorgeschoven zijn naar 2022 en de wagens van dit jaar grotendeels gebruikt worden voor 2021.

Desalniettemin wil Szafnauer meer richtlijnen van de FIA om ervoor te zorgen dat de kleine teams met weinig inkomsten niet nog meer in het gedrang komen. "Hierbij moeten de regels voor iedereen gelden. Als er niet genoeg bespaard wordt, zullen de kleinere teams nog meer in het nadeel zijn."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen