Tanabe verrast door vele motorwissels Mercedes

door Hidde Wissels
Tanabe-Honda-2021

Motorfabrikant Honda vindt het bijzonder dat Mercedes zoveel motoren nodig heeft dit seizoen. Technisch directeur Toyoharu Tanabe vindt dat opmerkelijk omdat Honda het met drie motoren had kunnen doen dit jaar. 

Voor dit weekend in Brazilië neemt Lewis Hamilton zijn vijfde verbrandingsmotor van het seizoen. In Turkije kreeg hij voor zijn vierde motor een straf van tien plaatsen. In Brazilië heeft de Brit een straf van vijf plekken aan zijn broek gekregen. Valtteri Bottas rijdt al met zijn zesde motor van dit seizoen rond. Dit betekent dat van de laatste zes races Mercedes in vijf daarvan een nieuwe motor heeft geïnstalleerd. Dit is bijzonder want sinds de introductie van het hybride tijdperk is Mercedes ongenaakbaar en heel betrouwbaar gebleken.

"Ja, ik ben behoorlijk verrast. Week na week wisselen ze de verbrandingsmotor”, vertelt Tanabe aan Motorsport.com. “Dus ik kan niet geloven wat er aan de hand is en waarom het gebeurt. Maar vanuit het oogpunt als motorfabrikant is het teleurstellend om een ​​gridstraf voor een coureur te krijgen.”

Red Bull Racing / Honda
Foto: Red Bull Content Pool / Mark Thompson / Getty Images

“We hadden het met drie motoren kunnen redden"

Tanabe vertelt dat de coureurs met een Honda-motor geen nieuwe meer hoeven te gebruiken dit seizoen. Max Verstappen nam voor de Grand Prix van Rusland een compleet nieuwe motor, nadat de krachtbron de crash in Silverstone niet had overleefd. Tanabe denkt zelfs dat Verstappen het met drie motoren had kunnen redden dit seizoen.

"Het huidige plan is dat we de motor de rest van het seizoen voor alle coureurs kunnen gebruiken", gaat hij verder. "We hebben tijdens het seizoen wat ongelukken gehad en zijn toen wat motoren kwijtgeraakt, maar op dit moment hebben we voldoende eenheden voor alle coureurs. Ik denk dat we het zelfs met drie motoren hadden kunnen redden."

Lees ook: Verstappen ook naar stewards in Brazilië 

Lees ook: Hamilton naar stewards voor probleem met DRS-systeem

Lees ook: Lewis Hamilton: “Max start waarschijnlijk gewoon op pole"

door Hidde Wissels

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden