Teams riskeren straf voor ongeplande bezoekjes stewards

SI202008160305_hires_jpeg_24bit_rgb-1

De Formule 1-teams zijn na de Grand Prix van Silverstone gewaarschuwd dat ze in de toekomst een straf kunnen krijgen voor het bezoeken van de stewards zonder uitnodiging. Deze waarschuwing volgt op het gedrag van Toto Wolff en Christian Horner in Silverstone. 

Teambazen Wolff en Horner gingen na het incident tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen in Silverstone allebei op eigen houtje naar de stewards. Daarop heeft wedstrijdleider Michael Masi de teams aangeschreven. Volgens de BBC stond er in het bericht van Masi dat het gezien kan worden als inbreuk op het F1-reglement.

Het artikel welke Masi noemde was 12.2.1.i van het internationaal sportief reglement. De straffen zouden kunnen liggen bij een reprimande, een boete, aftrek van punten of zelfs diskwalificatie.

Tijdens de rode vlag na de crash tussen Hamilton en Verstappen gingen zowel Mercedes-teambaas Wolff als Red Bull Racing-teambaas Horner polshoogte nemen bij de stewards. Wolff maakte zich zorgen over de inhoud van de discussie tussen Horner en Masi, waarin Horner duidelijk de schuld bij de Mercedes-coureur neerlegde.

Wolff nam op zijn beurt contact op met Masi en begon over een e-mail die hij aan de wedstrijdleider gestuurd zou hebben. "Tijdens de race lees ik mijn e-mails niet. Als je erover wilt praten wil ik voorstellen om naar boven te komen, naar de stewards", was het antwoord van Masi.

'Stewards niet lastigvallen'

Ook Horner besloot zich daarop boven bij de stewards te melden. "Ik denk niet dat we de stewards moeten lastig vallen. Ik ging naar de stewards, omdat ik hoorde dat Toto daar was en iets aan het presenteren was, ik wilde dat het eerlijk zou verlopen."

Toch is de Brit van mening dat het niet klopt dat teambazen zomaar naar de stewards mogen gaan om voor hun zaak op te komen. "Ze zouden ergens achter gesloten deuren moeten zitten, zodat men ze niet kan beïnvloeden. Voor mij was het onacceptabel dat hij (Wolff red.) daar naar boven was gegaan", aldus Horner.

Masi gaf na de race aan dat hij er geen probleem mee heeft dat teams naar de stewards komen. Maar pas als ze uitgenodigd zijn. "Als we een incident hebben na de race nodigden we teams en de coureurs uit om bij de stewards te komen", liet Masi weten.

Lees ook: Toto Wolff: “Waar twee vechten, hebben twee schuld”

Lees ook: Horner: "Wanhopige actie van zevenvoudig wereldkampioen"

Lees ook: Tom Coronel wint TCR South-America race in Curitiba met Cobra Racing

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden