Teams stemmen in Parijs over kwalificatieraces

1920x1080-Start-Formule-1-GP-Rusland-2019

De Formule 1-teams stemmen woensdag in Parijs om volgend jaar drie experimentele races te rijden op de zaterdag van een GP-weekend. In Frankrijk, België en Rusland moeten kwalificatieraces in omgekeerde startvolgorde de startgrid van de race op zondag bepalen.

Voor een dergelijke wijziging van het sportieve reglement is unanimiteit van de teams vereist, omdat de deadline voor aanpassing middels een meerderheid van stemmen al op 30 april is verstreken. Als de stemming voor 2020 niet unaniem wordt aangenomen, kan het reglement voor 2021 alleen met een meerderheid van stemmen worden gewijzigd mits er vroegtijdig wordt gestemd.

Weinig enthousiasme

Vooralsnog kunnen de kwalificatieraces op weinig enthousiasme rekenen op de paddock. Mercedes is geen voorstander, want bij een omgekeerde startvolgorde zou het team achteraan moeten starten. En ook diverse coureurs zien het plan niet zitten.

Volgens het Britse Autosport hebben simulaties aangetoond dat het voor coureurs die achteraan zijn gestart moeilijk zal worden om auto’s in te halen, omdat deze auto’s slechts een fractie langzamer zijn. Bovendien vreest men dat iedereen met dezelfde bandencompound van start zal gaan.

Aantrekkelijk maken

Formule 1-eigenaar Liberty Media onderzoekt onder leiding van sportief directeur Ross Brawn verschillende manieren om het GP-weekend aantrekkelijker te maken. Het invoeren van een kwalificatierace zou hiertoe een mogelijkheid kunnen zijn.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen